Obesitas bij kinderen: het is echt de schuld van reclame

Happymealy, Flickr.com
Happymealy, Flickr.com

 
Volgens onderzoekers van Harvard is er maar één manier om te voorkomen dat kinderen ten prooi vallen aan de obesitas-epidemie: een alomvattende aanpak, waarbij ook kritisch gekeken wordt naar reclame. Dat blijkt namelijk een van de belangrijkste oorzaken te zijn van ernstig overgewicht bij kinderen.

Junkfood
Kinderen hebben tegenwoordig veel meer toegang tot junkfood; ontbijtgranen met veel suiker, extreem grote frisdranken en vette hamburgers bijvoorbeeld. Elke keer dat ze gaan voor een ongezonde maaltijd in plaats van een gezonde maaltijd, wordt de kans op obesitas 1,6 keer groter. En wie als tiener last heeft van overgewicht, eet over het algemeen meer junkfood dan gezonde leeftijdsgenoten, wat de kans op diabetes type 2 vergroot. Het is dus essentieel om kinderen al op jonge leeftijd te helpen betere keuzes te maken. Vooralsnog helpen televisiereclames daar niet aan mee.
Tv kijken leidt tot snacken
Onderzoeker David Ludwig ontdekte dat veel grote voedselfabrikanten zich in televisiereclames specifiek op kinderen richten. Ook ontdekte hij dat voor elk uur dat kinderen tv kijken, ze via fastfood, zoutjes en frisdrank ongeveer 167 calorieën extra binnen krijgen. De reclames hebben dus succes, waardoor steeds meer fabrikanten zich op deze doelgroep gaan richten. Kinderen blijven graag kijken en bewegen daardoor steeds minder en slapen slechter. Ook dit vergroot de kans op obesitas.
Alomvattende aanpak
Volgens Ludwig is er een oplossing voor dit probleem, als de maatschappij, overheid, artsen en natuurlijk voedselfabrikanten samen willen werken. Scholen zouden meer geld moeten krijgen voor gymlessen, de gemeente zou moeten werken aan speelruimte buiten, de overheid moet marketing van voedsel regelen en gezonde keuzes subsidiëren. Daarnaast dienen artsen zich samen met ouders, onderzoekers en andere experts in te zetten tegen kinderobesitas. Alleen zo’n alomvattende aanpak zou het gewenste resultaat op kunnen leveren.
Bron: MedicalXpress
Lees ook:
Tips om voordelig en gevarieerd te eten
Waarom de crisis goed voor de lijn is
5 tips voor een fit gezin
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

4 gedachten over “Obesitas bij kinderen: het is echt de schuld van reclame”

  1. dat is een beetje makkelijk door de bocht he! commercials hebben wel degelijk er mee te maken, neemt niet weg dat ouders beter moeten opletten. Als het alleen aan de ouders zou liggen dan is het maar vreemd dat het gebeuren in Haren zo uit de hand is gelopen. Neem niet aan dat ouders dat goed keuren wat er is gebeurd. Nee dat komt door verleidingen uit de directe omgeving, merendeels school etc…. maar goed Nederland denkt van alles, maar vindt ook alles maar goed zolang het voor hunzelf het beste uitkomt

  2. ouders zijn verantwoordelijk voor wat hun kinderen eten ! Niet commercials !
    ouders denken tegenwoordig dat de buitenwereld hun kind slecht beïnvloed , nee draai dat eens om ; ouders beïnvloeden hun kinderen niet goed / positief / constructief !
    mijn kinderen eten vers , snoepen met mate , en hebben ook de hele dag de mogelijkheid om tv te kijken , het ding staat altijd aan aangezien er geen fatsoenlijke nederlandse radio meer is .Maar waar zijn die van mij ? aan het knutselen of lezen ! of buiten spelen in ons mooie Limburg !

    1. 100% met u eens. de ouders hebben de taak om hun kinderen op te voeden en te begeleiden anders moet je niet aan kinderen beginnen!! ook wat betreft de voeding en beweging het is helemaal niet nodig dat een kind dik is of te weinig beweegt er zijn genoeg mogelijkheden .
      maar je moet als ouder daar wel tyd in steken en niet in de avond op de bank ploffen en niets meer doen……

    2. Niet mee eens, kinderen worden makkelijk beïnvloedt, zeker door Televisie. Ouders hebben de verantwoording, maar TV heeft een grotere impact op je dan je denkt.

Reacties zijn gesloten.