Occupy gaat huizen kraken

1093147555 96C94Bbc6B
Foto: Anna Spysz

Aanhangers van Occupy bezetten een deel van de 400.000 panden die sinds de crisis van 2008 in Ierland leeg staan. Het is een vorm van protest tegen het feit dat veel mensen dakloos zijn, maar ook tegen de speculatie die heeft geleid tot de ingrijpende economische ineenstorting van Ierland.

Nu het Ierland duizelt als gevolg van nieuwe bezuinigingsmaatregelen en er een nieuw jaar van economisch leed voor de deur staat, is een groep jonge actievoerders begonnen lege panden te bezetten. Het zijn woningbouwprojecten die tijdens de hoogtijdagen van de vastgoedhausse als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten die als gevolg van de crisis door banken en projectontwikkelaars leeg zijn komen te staan.
De krakers, die banden onderhouden met de Ierse Occupy-beweging, zeggen dat ze van plan zijn massaal bezit te nemen van huizen en flats die het eigendom zijn van de ‘slechte bank’ van de Ierse regering, de National Asset Management Agency (Nama)*. Deze instelling heeft duizenden onroerende goederen overgenomen die door speculanten na de crisis aan hun lot zijn overgelaten.
Onder leiding van een 27-jarige, Iers-sprekende ex-student uit Galway heeft de groep al een huis in het noorden van Dublin gekraakt, dat tijdens de hausse nog 550.000 euro waard was, maar nu nog geen 200.000 euro zou opbrengen. Omdat het huis al jaren leeg staat, hebben Liam Mac an Bháird en zijn vrienden het vorig najaar in bezit genomen om aandacht te vestigen op dakloosheid, en op de manier waarop de belastingbetaler het hachje van de projectontwikkelaars en de banken heeft gered.
Er staan bijna 400.000 panden leeg in Ierland. Het Nationaal Instituut voor Regionaal en Ruimtelijk Onderzoek (NIRSA) waarschuwt dat het aantal lege panden de huizenprijzen nog jarenlang laag kan houden. Mac an Bháird geeft toe dat zijn groep de wet overtreedt, maar benadrukt dat ze een belangrijk politiek punt aan de orde stellen. “Er zijn duizenden daklozen in dit land. Vannacht slapen er alleen al in Dublin 2.000 mensen buiten op straat. Maar in de hele stad staan duizenden flats, appartementen en huizen leeg. Sommige daarvan zouden gewoon bewoond kunnen worden.”
Bron: 360 magazine, Presse Europ.
Lees ook
Belasting of frisdrank redt levens
Facebook sluit historische accounts
Onafhankelijk denken nog steeds gevaarlijk in China

Over de schrijver

1 reactie op “Occupy gaat huizen kraken”

  1. Dit is toch pure waanzin,duizenden zijn dakloos en leven op straat of onder bruggen,terwijl
    er genoeg huizen leegstaan,waarin ze kunnen wonen.Er moet toch een oplossing bedacht kunnen
    worden,zodat deze twee problemen elkaar kunnen opheffen?

Reacties zijn uitgeschakeld.