Occupy opgelet, oplossing voor crisis ligt in IJsland

Grimsson
Foto: Poptech, Flickr

Het centrale land van de eurocrisis is het Zuid-Europese Griekenland. Het Noord-Europese IJsland lag juist in het hart van de vorige instorting van ons financiële systeem, de kredietcrisis. Nu hoor je nauwelijks meer over het land van Icesave, behalve wanneer vliegtuigen aan de grond worden gehouden vanwege een vulkaanuitbarsting.

Maar een inspirerende speech van president Olafur Ragnur Grimsson op het Poptech event, een bijeenkomst van vernieuwers over de hele wereld, geeft alle aanleiding om die mediastilte te doorbreken. De Occupy-gemeenschap, die nog steeds zoekt naar gezamenlijke doelen, kan bijvoorbeeld veel inspiratie vinden in de manier waarop het meest Noordelijke eiland van Europa de crisis langzaam te bovenkomt.

In een bevlogen betoog legde de president uit dat twee belangrijke ingrepen het vulkaaneiland er nu bovenop helpen. Allereerst zijn alle banken genationaliseerd om de neerwaartse economische spiraal snel te stoppen. Daarbij verloren de bankiers hun baan, en niet hardwerkende mensen uit de middenklasse. Deze aanpak zal de bezetters van het Beursplein en Wallstreet aanspreken.

Ten tweede haalt IJsland al zijn energie uit duurzame bronnen. Hierdoor is de economie van IJsland niet meer gevoelig voor grote prijsfluctuaties van olie en andere fossiele brandstoffen. Verder trekt de schone energie economie grote investeringen uit het buitenland aan, bijvoorbeeld uit China. President Grimsson noemt als voorbeeld bedrijven vanuit de hele wereld die hun datacenters in IJsland plaatsen, omdat ze daar draaien op schone energie. Volgens hem zorgden IJsland ‘s eerdere investeringen in schone energie er voor dat het land sneller herstelt van de crisis dan het anders zou hebben gekund.

Na zijn bevlogen betoog kreeg Grimsson een staande ovatie op Poptech. Sommige aanwezigen vroegen zich op Twitter af of hij misschien geboren was op een legerbasis van de VS op IJsland , want dan kon hij zich ook verkiesbaar stellen voor de Amerikaanse politiek.

 

Bron: Treehugger

Lees ook:

Kolenlobby waarschuwt: windenergie blaast aarde uit baan

Duurzaam ondernemen, dat levert op.

Top 7 grappige tweets over de bezetting van Wall Street

Over de schrijver