Oceanen vormen 7e economie van de wereld

De economie van de wereldzeeën is 24 biljoen dollar waard. Maar de oceanen worden bedreigd door vervuiling, overbevissing en klimaatverandering.

De wereldzeeën vertegenwoordigen een waarde van 24 biljoen dollar. Toerisme, visserij en scheepvaart leveren veel op. Maar de oceaneneconomie wordt bedreigd door vervuiling, overbevissing en klimaatverandering. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Natuur Fonds. In Reviving the Oceans Economy: The Case for Action, waaraan o.a. de University of Queensland en de Boston Consulting Group hebben meegewerkt, waarschuwt het World Wide Fund for Nature (WWF) dat tweederde van de visserijgebieden maximaal belast is en dat in de rest van de gebieden overbevissing plaatsvindt.

Het WWF heeft er bewust voor gekozen om waarde van de zeeën uit te rekenen. De economische benadering van de oceanen moet belanghebbenden ervan doordringen dat alleen het oplossen van de problemen ervoor kan zorgen dat ze via de visserij, de scheepvaart en het toerisme in hun inkomen kunnen blijven voorzien. Lees het volledige rapport (PDF) op de site van het WWF.

Onderwaterfotograaf Dos Winkel: “In 30 jaar tijd zag ik de oceaan alleen maar achteruit gaan”

3602Bron: 360

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Maak een beter mens van jezelf

Amerikaanse suikerindustrie bepaalt beleid overheid

De werkelijke prijs van vuurwapens

Over de schrijver