Oertaal ontstond in Afrika

4655575152 3B216Ed8F3 Z
Ndeble Vrouw Uit Zuid Afrika. Foto: Babasteve, Flickr

Waar en wanneer ontstond de menselijke taal? Taalwetenschappers geven verschillende antwoorden. Een nieuw onderzoek van de bioloog Quention D. Atkinson uit Nieuw Zeeland suggereert dat taal ontstond in Zuid Afrika.

De theorie van Atkinson is simpel: met behulp van mathematische analyse telde hij het aantal phonemen in verschillende talen, de klinkers, medeklinkers en tonen. Wat blijkt? Hoe verder een taal weg is van Afrika, de plek waar de mensheid oorspronkelijk vandaan komt, hoe minder phonemen een taal kent. Hoe verder de mens migreerde, hoe minder diversiteit gesproken talen kenden, althans gerekend naar phonemen.

Sommige talen in Zuidelijk Afrika kennen meer dan 100 phonemen, waaronder verschillende klik geluiden. Op Hawaii, een van de laatste gebieden waar mensen naar toe trokken, spreekt men oorspronkelijk een taal die slechts 13 phonemen kent. Het Engels zit hier tussen in met 45 phonemen.

De theorie is natuurlijk nog omstreden. De bioloog Atkinson gebruikt een mathematische methode die ook in DNA onderzoek gebruik wordt. Linguïsten, die andere methoden gebruiken om de ouderdom van talen vast te stellen, zijn nog niet allemaal overtuigd.

Bron: NY Times

Lees ook

Over de schrijver

1 reactie op “Oertaal ontstond in Afrika”

Reacties zijn uitgeschakeld.