Off-Grid wonen in een Spaanse geitenstal

Afbeelding: Off-Grid In Spanje
De Vlaamse zestigers Ria en Servais wonen off-grid in Spanje. In 2008 kochten zij een oude geitenstal, al was het eigenlijk meer een ruïne. Samen zijn ze jaren bezig geweest om de stal te reconstrueren en bewoonbaar te maken. In de moordende hitte haalden ze stenen met een kruiwagen, installeerden ze zonnepanelen en maakten ze een waterdepot. Zo toverden zij de oude ruïne om tot een prachtig autarkisch huis. We vroegen dit inspirerende stel naar hun sprookjesachtige woning.
Wat is jullie achtergrond?
Servais (64) is technicus. Hij werkte de laatste twintig jaar op kantoor als werkvoorbereider in een staalbedrijf in Genk. Inhoudelijk vond hij steeds minder aansluiting met zijn werk. Bovendien viel de mentaliteit binnen én buiten het bedrijf hem zwaar. Ik werkte jaren als verpleegkundige in een psychiatrisch ziekenhuis tot ik een burn-out kreeg. Servais en ik gaan graag samen op stap in de natuur. We besloten om voor een materieel eenvoudig maar hoog kwalitatief off-grid leven te kiezen.

Off-Grid In Spanje
Off-Grid In Spanje
Jullie wonen op een bijzondere plek. Wil je daar iets meer over vertellen?
We wonen in het Spaanse Las Bodegas de Vanacloig, Chulilla. Het ligt 50 km ten westen van Valencia, aan de voet van het Serrania gebergte. Deze streek heeft nog net een mediterraan klimaat. Oorspronkelijk was dit een gebied van schapen- en geiten houderij. Geitenstallen typeerden de rotsige, ruwe en droge streek tot de bevolking de stad verkoos boven het eenvoudige dorpsleven. Herders vonden een beter betaalde baan en de stallen bleven leeg achter. Die verlaten en vervallen ruïnes hebben vanaf de eerste dag indruk gemaakt op mijn man. Zijn technische en creatieve brein sloeg helemaal op hol. Hij wilde samen dat stukje Spaans patrimonium redden en die stal zijn verdiende respect teruggeven. We smeedden plannetjes onder het genot van een goed glas lokale rode wijn.
Wat trok jullie zo in dit gebied?
Onze geitenstal is goed bereikbaar, heeft mooie vergezichten en ligt naast een landbouwterrein van 6000 vierkante meter met Johannesbroodboom. Volgens de wet moet de functie en het uitzicht behouden blijven. We leven op 75 vierkante meter, waardoor we geen nutteloze spullen hebben, zalig! Deze plek laat ons bovendien toe om met de seizoenen mee te leven. Dat brengt rust, verbondenheid en dankbaarheid voor de natuur.
Wat hebben jullie allemaal veranderd aan de stal?
De afmetingen van de stal hebben we moeten behouden. Het uitzicht en de authenticiteit hebben we gerespecteerd. De woning is één open ruimte. Er zijn geen binnenmuren. Het dak is vernieuwd, de muren en de vloer zijn gereconstrueerd. Er is een regenreservoir gemaakt, een septische put en waterafvoer met bodem insijpeling. Tot slot hebben we zonnepanelen geïnstalleerd.
Welke rol speelt duurzaamheid in jullie woning?
De geitenstallen in deze streek zijn wel een paar honderd jaar oud. Zij hebben hun duurzaamheid wel bewezen. Om te renoveren zijn we niet afgeweken van de gebruikte materialen. Steen, klei, specie en een minimum aan hout geven de robuuste constructie zijn duurzame gestalte. Onze stal is begin 1900 gebouwd om dieren beschutting te geven. Wij denken dat we er dankzij de renovatie nog eens honderd jaar bovenop doen.
Afbeelding: Off-Grid In Spanje
Wat is jullie lievelingsplek in en om het huis?
Het ommuurde buitengedeelte van de geitenkraal geniet onze voorkeur. De 60 cm dikke muren geven ons bescherming tegen de hete zon of harde wind. We hebben er een buitenkeuken met houtvuur en oven. Alle vuren worden trouwens gestookt met snoeihout van de sinaasappelbomen in de vallei.
Wat voor tips zou je mensen geven die een soortgelijke stap overwegen?
Laat je dan niet ontmoedigen of afschrikken als je een droom hebt. Begin er aan. Werk je droom uit, hoe zwaar het werk vaak ook mag zijn. De voldoening is groot en werkt helend. Een gevoel van vrijheid is onbetaalbaar.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Ria & Servais
Afbeelding: Off-Grid In Spanje

Over de schrijver

6 reacties op “Off-Grid wonen in een Spaanse geitenstal”

 1. Zeg amaai, wat is het geweldig geworden! En ik weet uit je e-mails dat jullie er heel gelukkig zijn en dat lieve is al dat ruige werk meer dan waard geweest, niet? Dikke proficiat en Gods liefdevolle zegen in jullie nieuwe thuis!
  Van Suske

 2. Hulde voor deze mensen! Ook wij zijn onze droom aan het verwezenlijken en hebben een stukje grond in Portugal (Algarve) gekocht om daar off-grid te gaan wonen (maar dan in een caravan, plus één voor mijn moeder die ik (als goed Mantelzorger) heb meegenomen.. We hebben nog heel wat te gaan maar zo’n verhaal als dit geeft alleen maar meer inspiratie!

 3. Hallo Ria, fijn om te horen dat jullie zich daar zo thuis voelen. Het ziet er allemaal prachtig uit.
  Geniet nog van alles ginder . Ik was blij nog eens iets van je te horen.
  Groetjes van een vroegere klasgenote.
  Rose-Marie

 4. Beste,
  Ik ben een schoolvriendin van Ria en ben haar voor enkele jaren gaan bezoeken.
  En ik mag zeer fier zijn, dat ik ook aan de tafel heb mogen zitten in deze finca.
  Hij was nog helemaal niet volledig gerenoveerd, maar ik kan me voorstellen, dat ik mijn
  hart hier ook zou kunnen verliezen.
  Ria en Servais zijn uiterst natuurmensen en hebben alles achter gelaten in België om
  zo de grote stap naar Spanje te zetten.
  chapeau voor hun deze fantastische vrienden.
  Ik ga hun zeker nog eens bezoeken.
  groetjes
  Lieve

Reacties zijn uitgeschakeld.