Wonen in een yurt in ecodorp Frijlân

Off-grid leven. Ik hoor en schrijf er veel over, maar het zelf doen is een ander verhaal. Natuurlijk ga ik wel eens kamperen en ik heb een camper gekocht waarmee ik een paar maanden op pad wil. Maar echt off the grid léven, is iets anders. In het ecodorp Frijlân in Leeuwarden wonen zes mensen off the grid bij een oude boerderij, die ze opknappen. Ik slaap er een nacht in een yurt om het uit te proberen.  

Marin (28) woont sinds twee maanden in een yurt en wil nooit meer wat anders. “De natuur om me heen, mijn eigen tuintje, samen een mooie nieuwe plek creëren. Nee, geen rijtjeshuizen meer voor mij.” Haar yurt heeft ze tweedehands gekocht en is ongeveer 25m2. Hij komt oorspronkelijk uit Mongolië en valt lekker op doordat ‘ie knalpaars is. Binnen is het een gezellige wirwar, met kleedjes op de grond, zelfgebouwde boekenplankjes, een matras als bank en een stok die hangt aan de balustrade als ‘kledingkast’.
Yurt4 E1531062772849

Ecodorp Frijlân

Ze is niet aangesloten op stroom of water. “In de yurt heb ik een grote jerrycan waar ik water uit haal, dat ik kan tappen op de boerderij. Stroom krijg ik van mijn zonnepaneeltje. Het is niet veel, maar ik heb ook niet veel nodig.” Wifi om op haar laptop te werken haalt ze van haar telefoon. Frijlân is een nieuw ecodorpje rondom een oude boerderij die ze helemaal opknappen. De boerderij heeft wel water, maar geen stroom. Er wonen nog zes andere vrouwen in yurts, pipowagens en caravans.

Elke dag vakantie

We koken ons avondmaaltje in haar keukentje met ‘kookeiland’. Ze heeft een kookpit op gas. Het voelt een beetje als vakantie. “Zo voelt het elke dag voor mij. Het is zelfs bijna te comfortabel”, lacht Marin. “Grappig dat veel mensen kamperen vakantie vinden, maar als je het elke dag zou doen is het opeens ‘moeilijk’.” De kaarsjes gaan aan en buiten springen vanzelf de zonnepilaartjes aan.
Yurt1 E1531062824285

Leven in de natuur

De yurt is lekker warm, zonder dat de houtkachel aan is. Door de koepelvormige thermiek en het vilt waarmee de yurt geïsoleerd is, hoeft de kachel alleen maar in de winter aan. We kletsen de hele avond en lezen een boek uit de jaren 70 met allerlei grappige tips voor leven in de natuur. Marin vertelt dat ze de laatste jaren steeds meer geïnteresseerd raakte in de natuur en daarom ook in bewust leven. “Ik hou van wildplukken en alles wat de natuur me biedt, daarom ben ik terug naar de basis gegaan.” Natuurlijk heeft ze ook wel eens uitspattingen en gaat ze net als iedereen weleens uit eten en naar festivals, maar over het algemeen probeert ze haar leven aan te passen. “Ik heb denk ik al vier jaar niet meer gevlogen en ik vind het prima.”

Heerlijk slapen

Het slaapt heerlijk, de yurt. Het wordt niet helemaal donker door het doorkijkje in het dak, maar het is muisstil, op de geluiden van de wind en wat dieren na. De volgende ochtend douche ik onder de solar douche, buiten. Het water is lekker warm van de zon en ik ben weer helemaal opgefrist. De toilet is een organische composttoilet. Elke keer na je behoefte strooi je er wat zaagsel overheen. Dat wordt later weer gebruikt als compost. En, je ruikt er niks van!

Yurt3 E1531062884230

Iets nieuws opzetten

“Het fijne aan dit ecodorp is dat het maar een paar kilometer van Leeuwarden vandaan is. Ik ben dus zo weer in de stad als ik daar zin in heb”, zegt Marin. Toch gaat ze weer verhuizen naar een andere plek. “Deze plek is al vol kennis en plannen, ik wil graag zelf wat opzetten en uitvinden hoe dat moet. En deze yurt is binnen een dag op en afgebouwd, dus dat ik ben nog steeds mobiel!” Uitgerust en vooral ook gerust ga ik weer naar huis. Dat off-grid leven is zo slecht nog niet.
Cleardot

Over de schrijver