Dit kun je doen in oktober

Ben jij nog op zoek naar leuke uitjes voor de maand oktober? Pak dan snel je agenda er bij want er is een hoop te beleven deze maand. Kijk bijvoorbeeld je ogen uit bij een echte tiny house tentoonstelling, duik de filmzaal in voor een boeiende documentaire of dompel je onder in de wereld van duurzame mode en design. Waar ga jij allemaal naartoe?

Tiny House Expo Almere

Snuk - Een Van De Huisjes Op De Tiny House Expo
Snuk – Een Van De Huisjes Op De Tiny House Expo

Van zaterdag 30 september tot en met zaterdag 7 oktober is de Tiny House Expo in Almere. Je kunt er mee wandelen op een tour langs een aantal tiny houses, workshops volgen over off-grid wonen, ontspullen en tiny house-ontwerpen of lekker films kijken in het tiny filmhuis! Als klap op de vuurpijl is er op zaterdag een groot tiny house evenement: de Tiny House Nederland Jamboree. Hier kan je tiny house bewoners het hemd van hun lijf vragen, inspirerende lezingen volgen en ideeën opdoen voor de bouw van jouw eigen tiny house. Klik hier voor meer informatie over de Tiny House Expo en de Tiny House Nederland Jamboree.

Dutch Earth Week

Van 10 tot en met 14 oktober is de Dutch Earth Week in Limburg. De organisatoren dagen heel Limburg en de rest van de wereld uit om duurzaam te denken én om duurzaam te doen. In deze week laten ze zien wat er kan, wat er speelt en hoe we samen aan de slag kunnen gaan. Verwacht een programmering vol duurzame initiatieven, organisaties, koplopers, enthousiastelingen, bedrijven, gemeentes en nieuwsgierigen. Jan Terlouw spreekt over het klimaat, het Zero-Waste Project geeft een lezing over een leven zonder afval, er is een kledingruil, een Repaircafé en nog veel meer gaafs! Klik hier om meer te lezen over de Dutch Earth Week.

Dutch Sustainable Fashion Week

Van vrijdag 6 tot en met zaterdag 15 oktober is de vierde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week. In deze periode kan je je hart ophalen aan de nieuwste duurzame modecollecties. Naast een aantal groene catwalk shows zijn er exposities, lezingen en prijsuitreikingen in een aantal grote steden in ons Land. Zo is er in Tilburg een modeshow met duurzame trouwjurken en kan je leuke rondleidingen krijgen door het Modekwartier in Arnhem en in het TextielMuseum in Tilburg. Klik hier voor meer informatie over de Dutch Sustainable Fashion Week.

Green up Your life

Van 7 tot en met 14 oktober staat Utrecht in het teken van duurzaamheid. Deze stad zit namelijk vol groene ondernemingen en initiatieven en de stad staat te springen op dit te kunnen laten zien. Het programma zit vol inspirerende activiteiten voor jong en oud. Er zijn lezingen van o.a. Jan Terlouw en Babette Porcelijn, er is een Duurzame Markt, een Solar Cinema, kinderworkshops en meer. De Duurzame Week in Utrecht wordt georganiseerd door Stichting Duurzame Week. Klik hier om meer te lezen over Green Up Your Life.

By the Ocean We Unite

Op donderdag 19 oktober is de filmscreening van By the Ocean We Unite. In 2016 voer de Fantastiko van Rotterdam naar Noorwegen. Aan boord van dit schip zat een team met bevlogen mensen die allemaal een missie delen: de plastic soep bestrijden. Tijdens deze unieke expeditie werkten zij samen en dachten ze na over mogelijke oplossingen. Filmmaker Anouk van Beek maakte een korte documentaire (30 minuten) over deze reis. Na de vertoning op 19 oktober is er een gesprek met ecoloog Nanne van Hoytema en andere experts over de plastic soep en mogelijke oplossingen voor dit probleem. Klik hier om meer te lezen over By The Ocean We Unite.

Dutch Design Week

Dutch Design Week - Glowing Roots - Green Dexter
Deelnemer Dutch Design Week – Spruitje – Glowing Roots – Green Dexter

Van 21 tot en met 29 oktober is de 16e editie van de Dutch Design Week in Eindhoven. Het thema van dit jaar is Stretch. Met dit thema roept de organisatie deelnemers en bezoekers op om zich buiten de comfort zone te wagen. Er is dit jaar vooral veel aandacht voor de invloed van digitalisering en robotisering van onze samenleving. Verder is er volop ruimte voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken, de circulaire economie en ambacht. Hoe zit het bijvoorbeeld met oude productiemethoden en welke nieuwe toepassingen worden er bedacht? Klik hier om meer te lezen over de Dutch Design Week.

Brainwash Festival

Op zaterdag 28 oktober is het Brainwash Festival in Amsterdam. Hier kan je terecht voor meer dan 100 lezingen van belangrijke denkers uit het binnen- en buitenland. Zij schijnen hun licht op de grootste vragen van nu. Jan Terlouw zal reflecteren op onze maatschappij, Dirk de Wachter spreekt over (on)geluk en succes en de Zweedse bioloog Torill Kornfeldt belicht de biologische revolutie. Verder gaat Christian Madsbjerg filosoferen over data en legt de Zweedse econoom Johan Norburg uit waarom je vol vertrouwen naar de toekomst moet kijken. Klik hier voor meer informatie over Brainwash Festival.
De afbeelding bovenaan dit stuk is van Wikkelhouse. Deze is te zien op de Tiny House Expo in Almere.

Verder lezen?

Ga jij liever een dagje naar een leuke stad? Klik dan op de foto hier onder voor een overzicht van bijzondere plekjes in Zwolle.

Engel In Zwolle
Engel In Zwolle

Over de schrijver