Piekolie al in 2005 bereikt
Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) stagneren sinds 2011 de inkomsten die bedrijven uit olie en gas halen. De kosten voor de winning stijgen echter zeer snel.
De Telegraph meldt: “De grote bedrijven hebben grote moeite om goede reserves te vinden. Ze zijn genoodzaakt alles uit de kast te halen om marginale wingebieden verkennen.” De mate waarin de bedrijven zich in de schulden steken noemt de Telegraph “gevaarlijk”.
De wereldwijde winning van conventionele olie piekte in 2005, en is ondanks enorme investeringen niet meer verder gegroeid. Het al lang verwachte piekoliemoment — het moment dat de vraag naar olie groter is dan er rendabel uit oliebronnen geproduceerd kan worden — ligt dus al achter ons.
Veel mensen — investeerders, experts en oliebedrijven — maken zich ook zorgen om “stranded assets”, oftewel investeringen die zich niet meer kunnen terug verdienen. Volgens de IEA hebben bedrijven reserves ingeboekt die niet meer te gelde gemaakt kunnen worden als overheden besluiten tot dwingende maatregelen om de CO2 uitstoot te beperken. Dit is een groot politiek risico.
Als de olieprijzen onverhoopt mochten dalen, komen de oliebedrijven in grote problemen.
Winning noordpoololie te duur
In het bericht van de Telegraph staat ook nog een mooi pareltje voor iedereen die zich zorgen maakt over de winning van olie in de Noordpool. Volgens een (anonieme) “olieveteraan” van Exxon is het niet mogelijk om in het arctische gebied genoeg geld te verdienen aan olie:
“Exxon zou veel aan zelfonderzoek moeten doen nu ze dieper hierbij betrokken raken,” aldus de olieveteraan. “Wij denken niet dat we ooit geld kunnen verdienen in het Arctische gebied. Het is gewoon te duur en te moeilijk.”
Om Noordpoololie rendabel te maken, is naar verwachting in een olieprijs van meer dan 120 dollar per vat nodig. Op dit moment (augustus 2014) ligt de prijs voor een vat Brent olie op 108 dollar per vat.
Bron: Telegraph
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Shell en Nigeriaanse overheid doen vrijwel niets aan olievervuiling Ogoniland
Eerste Noordpoololie komt Rotterdam binnen, Greenpeace voert actie