Oliebedrijven trekken de portemonnee tegen Obama

John Althouse Cohen, Flickr.com
John Althouse Cohen, Flickr.com

 
Toen Obama president wilde worden, kon hij rekenen op de steun van oliebedrijven als Chevron. Groen was immers populair en daar wilden bedrijven in de fossiele brandstoffenbranche maar wat graag van meeprofiteren. Maar tijdens zijn poging om opnieuw verkozen te worden, hoeft Obama zeker niet meer te rekenen op de steun van deze bedrijven. Sterker nog; ze trekken de portemonnee om hem te laten verliezen. Met hun acties hopen ze Obama ervan te overtuigen dat hij zijn beleid moet herzien en ook de fossiele brandstofindustrie moet steunen.

“We kunnen het niet meer betalen”
Het geld dat eerder gebruikt werd om Obama te steunen, verdwijnt nu in verschillende projecten die zijn herverkiezing tegen moeten werken. Zo verschijnen er speciale tv spotjes en advertenties, die Obama’s beleid op het gebied van schone  energie in twijfel trekken. Een van die advertenties verwijst naar de brandstofprijzen, die tijdens de regeerperiode van Obama bijna verdubbelden: “Zeg tegen Obama dat ze zijn falende energiebeleid niet langer kunnen betalen.” Bedrijven die actief zijn in fossiele brandstoffen hebben inmiddels al 153 miljoen dollar geïnvesteerd in dit soort reclames, een groot verschil met de 41 miljoen dollar die door verschillende democratische partijen en de campagne van Obama geïnvesteerd is.
Republikeinen
De verandering van sentiment lijkt te danken te zijn aan de meerderheid die de Republikeinen in het Congres hebben gekregen. Sinds zij daar in de meerderheid zijn, zijn zaken zoals de stijgende brandstofprijzen het gesprek van de dag geworden en is de wetgeving op het gebied van klimaatverandering een stille dood gestorven. Obama’s maatregelen om het gebruik van groene energie te stimuleren zijn onder de Republikeinen weinig populair.
Geen hulp van groene partijen
Obama hoeft ook niet te rekenen op de steun van partijen die tegen het gebruik van fossiele brandstoffen zijn. Dat komt door zijn reactie na de olieramp van BP in 2010, toen Obama ineens besloot dat de olie-industrie nieuwe bronnen mochten aanboren. Wat hen betreft gaat Obama dezelfde kant op als Bush en zijn beleid konden ze ook niet steunen. Voor Obama gaat deze verkiezingsstrijd veel zwaarder worden dan vier jaar geleden, tenzij hij bereid is water bij de wijn te doen.
Bron: New York Times
Lees ook:
Shell moet boringen Noordpool stoppen
Hoe komen burgers weer aan de macht in Europa?
Win een kookworkshop bij je thuis van een chef-kok

2 reacties op “Oliebedrijven trekken de portemonnee tegen Obama”

Reacties zijn uitgeschakeld.