Investeringen liggen nu op het niveau van 2004. Dit eerste half jaar werd er ‘slechts’ 26 miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe bronnen. Dat is een stuk lager dan het niveau van investeringen in de periode 2009 t/m 2012, de periode van de “boor gekte”. In die periode werd er 460 miljard dollar geïnvesteerd.
Daarnaast moeten oliemaatschappijen ook flink afschrijven op bestaande bronnen die minder produceren dan verwacht.
Shell schreef 2 miljard dollar af op zijn energie activa in Noord-Amerika die het eerder voor 6,7 miljard dollar kocht.
Een aantal economen voorspelt al langer dat de economische houdbaarheid van schaliegas beperkt is. Bronnen zijn snel uitgeput, er zijn hoge investeringen nodig om nieuwe bronnen te boren en er is grote weerstand bij de lokale bevolking tegen schaliegasboringen, zoals recent ook bleek bij protesten in Groot-Britannië.
De industrie heeft hoge gasprijzen nodig om schaliegas rendabel te maken. Bedrijven hopen daarom op een stijging van de gasprijzen.
Volgens Bloomberg kunnen sommige oliebedrijven in de problemen komen als ze niet voldoende geld voor nieuwe investeringen kunnen vinden. Dat is een stuk lastiger geworden door de afschrijvingen op bestaande bronnen.
Bron: Bloomberg, gevonden via Duurzaam Bedrijfsleven
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zonnepanelen onder glazen dakpannen maakt een huis echt energieneutraal
Grote protesten tegen schaliegas boringen in Verenigd Koninkrijk
Oliebedrijven zetten rem op zoektocht schaliegas in VS
- Geplaatst door St. Maarten
- 20 augustus 2013
- hetkanWel
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur