Olietopmannen aangeklaagd voor ecocide in Britse Hooggerechtshof

4745337377 33D965780D

Vandaag start een proces in het Britse Hooggerechtshof over ecocide, een nieuw rechtsconcept dat mogelijk ook door de VN overgenomen wordt. De mannen in het beklaagdenbankje zijn echter geen echte topmannen van oliebedrijven. Acteurs nemen hun plaats in. De rechters en de (top)advocaten zijn wel levensecht. Een strafproces voor ecocide is vooralsnog alleen een test.

De VN kent nu al een lijst met misdaden zoals genocide en oorlogsmisdaden, maar volgens Britse rechtsgeleerden moet ecocide toegevoegd worden aan de lijst. Het concept is bedacht door de Britse advocaat Polly Higgins. De definitie van ecocide:

De uitgebreide schade aan of vernietiging of verlies van ecosystemen in een bepaald gebied, door menselijke activiteit of andere oorzaken, met dusdanige reikwijdte dat het vreedzame gebruik van het gebied door de inwoners flink is verminderd.

Cases die aan de orde kunnen komen in het proefproces zijn o.a. de winning van olie uit teerzanden in Canada en de olievervuiling in de Golf van Mexico. Hoewel het dus nog een test is, nemen advocaten en rechtsorganisaties het uiterst serieus. Het wordt oppassen geblazen voor oliebaronnen.

Foto: NASA, Flickr

Bron: The Guardian

Lees ook

Bill Gates wil banken laten boeten voor financiële crisis

Tianjin, de eco-stad die wel gaat lukken

8 miljard subsidie voor vuile energie

Over de schrijver

1 gedachte over “Olietopmannen aangeklaagd voor ecocide in Britse Hooggerechtshof”

Reacties zijn gesloten.