Spanje wordt oliestaat dankzij algen

4770206469 E5518B410A Z
Foto: Blumenbiene (Flickr)

Wetenschappers in Spanje proberen olie uit algen te maken zoals dat miljoenen jaren geleden in de natuur gebeurde. Het grote voordeel van deze bio-olie is dat tijdens het productieproces CO2 wordt opgenomen, die anders de atmosfeer in zou gaan.

In grote buizen vermenigvuldigen miljoenen microscopisch kleine algen zich door fotosynthese en toevoeging van CO2 uit een naburige cementfabriek. Elke dag wordt er sterk geconcentreerd vocht aan de buis onttrokken en gefilterd om de biomassa te produceren waar de bio-olie van wordt gemaakt.

Het nog experimentele project van het bedrijf Bio Fuel Systems (BFS) is in de afgelopen 5 jaar ontwikkeld. De wetenschappers denken nog 5 tot 10 jaar nodig te hebben voordat ze klaar zijn voor industriële productie . De verwachting is dat ze dan op een gebied van 50 km2 1,25 miljoen vaten per dag kunnen produceren, bijna evenveel als de dagelijkse olie-export van Irak nu.

Er zijn meer experimenten bezig met algen. In Duitsland lanceerde de Zweedse energiebedrijf Vattenfall een pilot om algen te gebruiken om CO2 te absorberen van een kolenfabriek. Oliegigant ExxonMobil plant om 600 miljoen dollar te investeren in onderzoek naar olie geproduceerd uit algen.

Bron: The Independent

Lees ook:

Over de schrijver