Olivier Zwolsman werd getroffen door de hoeveelheid afval die hij in de sloppenwijken van Peru zag. Terug in Nederland bedacht hij een simpele manier om afval daar te verminderen en arme bewoners te helpen: My Louis, een bijzondere vuilniszak. “Net als Louis Vuitton producten, is dit een zak waar je mee gezien mag worden,” aldus Olivier. “Eenvoudigweg door het kopen van een vuilniszak kun je iets goeds doen voor de wereld.”
[adrotate banner=”14″]
Getroffen door het afval in de sloppenwijken
“Na mijn studie antropologie ben ik naar Peru gegaan. Wat me telkens opviel was de enorme hoeveelheid afval die ik zag. Ik kende al de beelden van enorme vuilnisbelten, maar nu zag ik het zelf en ook gewoon op straat en in rivieren. En als ik er naar keek vroeg ik me af: hoe komt dat nou?”
“Toen ik terug was volgde ik voor mijn werk een cursus: ‘hoe word je een betere adviseur?’. We kregen de vraag: kun je iets bedenken waar de markt op zit te wachten? Toen kwam het idee, in een brainstorm met collega’s, om iets met vuilniszakken te doen. Ik ben geïnspireerd door Earth Water. Je ziet dit merk water steeds vaker in winkels en restaurants. Als je een fles koopt, financier je gelijk waterprojecten in ontwikkelingslanden. Dat concept heb ik toegepast op de vuilniszak. Zo is dat idee een beetje ontstaan.”
De vuilniszak waar je mee gezien wilt worden
“My Louis is een doodgewone vuilniszak die je thuis kunt gebruiken om je afval in te doen. Het verschil is dat je met My Louis een goed doel steunt. De opbrengst gaat naar het verbeteren van leefomstandigheden van bewoners in sloppenwijken, vooral voor jongeren. Een vuilniszak is een product waar mensen geen waarde aan hechten of zich in gaan verdiepen. Louis Vuitton producten daarentegen kopen mensen omdat ze ermee gezien willen worden, het is een statussymbool. Dit is een vuilniszak waar je ook mee gezien mag worden. Omdat je er iets goeds mee doet.”
“Ik wil graag dat het geld naar bewustwordingsprojecten gaat, over afval in sloppenwijken, of naar organisaties die zich bezig houden met inzamelen en verwerken van afval. Ook projecten die het zelfvertrouwen van mensen in sloppenwijken versterken, willen we steunen.”
“We zijn in gesprek met een producent om de zak te maken. Het uitgangspunt is dat als je ‘m in de supermarkt ziet denkt: ‘die is anders.’ Het liefst zou ik gek willen doen, maar je moet ook denken aan de kosten. Waarschijnlijk wordt wit de basiskleur, met een of twee andere kleuren.”
“Toen ik de documentaire Wasteland zag kreeg ik helemaal het gevoel: ‘ik wil hier mee verder.’ De film gaat over de Braziliaanse kunstenaar Vik Muniz, die terug gaat naar zijn geboorteland voor een bijzonder project in de grootste sloppenwijk van Rio Janeiro. Hij maakt portretten van mensen die leven op een vuilnisbelt. Kunst geeft mensen zelfvertrouwen, het gevoel dat je ertoe doet, dat je bestaat. Ik heb Muniz benaderd of hij ook op een of andere manier betrokken wil zijn bij My Louis. Ik hoop dat hij het ontwerp maakt voor de zakken. Het is nu nog een droom, maar wie weet wordt het werkelijkheid.”
Olivier de idealist
“Ik ben een idealist, maar wel met realiteitszin. Het moet wel effectief en uitvoerbaar zijn. Ik denk dat dit de kracht is van dit idee: die vuilniszak gebruik je elke dag, die kopen we allemaal. Het is een hele simpele handeling om iets goeds te doen: we kopen iets wat we toch al nodig hebben.”
“Ik doe het niet omdat ik er rijk van wil worden. Helemaal niet. Ik wil iets doen voor de wereld, en dit leek mij een leuke manier om wat te doen. Dit is niet iets waar ik van kan leven als het van de grond komt, maar het is wel iets dat ik naast mijn werk als vrijwilligersproject kan doen. Ik wil er middenin zitten en niet vanaf de zijlijn wat geld doneren aan een organisatie. Dit kan ik zelf van de grond krijgen.”
Zo helpt de ASN Bank Wereldprijs
“Stel dat we het geld winnen, dan ik daarmee de eerste zakken produceren. Dan is het idee tastbaar: ik kan het aan jou laten zien, je kunt het zelf voelen en gebruiken. Maar ook voor exposure is het goed: mensen raken bekend met het idee. En misschien zijn er mensen die zeggen: ‘joh, ik wil er wel bij betrokken raken’. Ik ben op zoek naar mensen die achter het idee staan en zeggen ‘geef mij maar x aantal zakken, ik zorg dat ik ze in mijn omgeving zal afzetten’.”
“Ik loop al wat langer rond met het idee om My Louis-zakken te maken. Ook vorig jaar heb ik overwogen om mee te doen met de ASN Bank Wereldprijs, maar toen dacht ik: ‘ik ben er nog niet klaar voor.’ Dit jaar dacht ik het weer, maar ik ben toch mee gaan doen. Het dwingt mij om het plan concreet te maken, door het op een website te zetten, en een strak businessplan te ontwikkelen. Het wordt voor mezelf nu ook een stuk tastbaarder.”
Je vindt meer informatie over My Louis op de site van Voor de Wereld van Morgen. Hier kun je stemmen of andere projecten bekijken.
[adrotate banner=”14″]
Lees ook
Zo verdien je €10.000 met jouw ideaal
Top 10 verrassende, wereldverbeterende projecten
Eric van Doorn: “ik wil een miljoenenimpact maken met speeltoestellen”
“My Louis is een vuilniszak waar je mee gezien mag worden”
- Geplaatst door St. Maarten
- 4 september 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur