Olympische outfits worden in sweatshops gemaakt

Myphoto 207
Olympische Outfits Van Mccartney

De kleding van de Britse Olympische sporters en vrijwilligers (van Adidas en ontworpen door Stella McCartney) wordt in sweatshops in Indonesië gemaakt. Dat heeft het Britse dagblad The Independent onthuld. De kleding wordt gemaakt door jonge werknemers die 65 uur per week moeten werken onder erbarmelijke omstandigheden en tegen een loon dat te laag is om van te leven. Vier leveranciers van Adidas betalen zelfs minder dan het minimumloon.
De slechte arbeidsomstandigheden van de werknemers in Indonesië zijn in strijd met de richtlijnen van het Ethical Trading Initiative (ETI) die zijn ondertekend door het organiserende Olympisch Comité (LOCOG). De Olympische Spelen in Londen hebben de naam ethisch en duurzaam te zijn. Volgens The Independent zijn dat loze claims.
Adidas, de officiële partner van London 2012 en van het Britse team, hoopt volgens The Independent 100 miljoen pond te verdienen aan de Olympische Spelen door de verkoop van sportkleding, -schoenen en merchandising.
Meer kritiek
Er is ook kritiek op andere sponsors van de Olympische Spelen. Britse artsen vragen zich af waarom een frisdrankmerk (Coca Cola) en een fastfoodketen (McDonald’s) de spelen sponsoren.
De artsen, die campagne voeren tegen overgewicht, vinden dat er een verkeerd signaal uitgaat van de associatie van sport (gezond leven) met frisdrank en fastfood (ongezond leven). Bijna een kwart van de volwassen Britten leidt aan obesitas. Voorspeld wordt dat in 2020 bijna de helft van de Britse kinderen te zwaar zal zijn.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Het nieuwe nummer van 360 bevat een dossier Kennis is geluk. Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Gezondheid 2.0: de iPhone als cardioloog
Virale filosoof verpakt grootse ideeën in video’s van 2 minuten
Vleesfabrikant ailliet door roze slijm

Over de schrijver