Omdenken: Afval een probleem? Haal alle vuilnisbakken weg

Minder Afval Zonder Afvalbakken. Foto: Wikimedia Commons
Minder Afval Zonder Afvalbakken. Foto: Wikimedia Commons
In New York hebben ze de oplossing voor het afvalprobleem gevonden: vuilnisbakken weghalen. Deze zeer onlogische oplossing blijkt te werken in de metrostations van New York City. Als test verwijderde vervoersbedrijf MTA uit twee metrostations alle vuilnisbakken. Dit leverde 50 tot 67 procent minder afval op dan toen ze er nog wel stonden. Een woordvoerder van MTA zegt: “Als onze passagiers hun afval nergens kwijt kunnen, dan nemen ze het mee.”
Wil je dat het ergens schoon wordt, plaats dan (meer) vuilnisbakken. Dat klinkt logisch. Toch? Maar dit voorbeeld laat het tegenovergestelde zien. Een interessant experiment. Wellicht geven vuilnisbakken het signaal dat het prima is om in die ruimte afval te produceren en dat het voor je opgeruimd wordt.
Inmiddels is deze pilot uitgebreid naar acht andere metrostation. In de Underground in Londen hebben de stations al sinds 2001 geen prullenbakken meer, hoewel dat misschien meer te maken heeft met het gevaar voor bomaanslagen.
Bron: Omdenken.nl
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.
Meer omdenkcasussen
Brit laat zich betalen voor ongewenste telefoontjes
Vertraging in studie blijkt kans
Plagende jongetjes krijgen lik op stuk

Over de schrijver

3 gedachten over “Omdenken: Afval een probleem? Haal alle vuilnisbakken weg”

  1. In Londen zijn inderdaad geen prullenbakken in de metrostations, maar dat betekent niet altijd dat er geen/minder afval is. Het meeste afval zoals koffie bekers, kranten en verpakkingen van eten worden in de treinen zelf achtergelaten of gewoon ergens op de grond gegooid. Het gaat naar mijn idee meer om het gedrag van de mensen. Zelfs met een prullenbak op 2 meter afstand zag ik gisteren iemand een blikje op de grond gooien.

  2. Zonder te weten waar het afval uiteindelijk wél terechtgekomen is, kun je hier eigenlijk geen zinnige conclusies aan verbinden. Wellicht raken hierdoor de dichtstbijzijnde prullenbakken buiten de stations overvol, of wordt het afval buiten op straat gegooid.
    De pilot is gericht op het terugdringen van het probleem met knaagdieren (ratten?) die door het afval aangetrokken worden. De hoeveelheid afval wordt niet met 50-67% teruggebracht, maar het aantal 'exposed trash bags' die ratten kunnen aantrekken. Volgens de MTA (http://www.mta.info/nyct/service/trashcanremoval.htm) zelf: "The pilot program had mixed results. We reduced the number of bags by 67-percent at Main St, and by 50 % at 8th St. The number of station and track fires didn't increase, and cleanliness seemed to improve."
    Om 50-67% vermindering van het afval te claimen en deze pilot tot een succes uit te roepen (wat de MTA zelf ook niet doet!) is dus erg voorbarig. Wat meer kritische onderzoeksjournalistiek is hier op zijn plaats.

Reacties zijn gesloten.