Omdenken: de winkel waar je nooit meer bij te lang bij de kassa hoeft te wachten

omdenken: te lang wachten bij de kassa is verleden tijd. Foto: Bert Knot, Flickr
omdenken: te lang wachten bij de kassa is verleden tijd. Foto: Bert Knot, Flickr
Je hebt een lange dag op je werk achter de rug. Op weg naar huis ga je nog even snel langs de supermarkt. Je gooit een stronk broccoli, een pak melk en een kipfilet in je mandje en haast je naar de kassa. Daar gebeurt het onvermijdelijke: je hebt weer eens de verkeerde rij gekozen. De oudere dame voor je doet een eeuwigheid over het afrekenen en jij staat je intussen op te vreten.

Treuzelende bejaarde

langzaamaankassaHerkenbaar? Probeer het eens van haar kant te bekijken. Zij voelt tijdens het boodschappen doen altijd de hete adem van de snellere mensen in haar nek. Ze heeft bij ieder schap het gevoel in de weg te staan. Eenmaal bij de kassa voelt ze zich zo opgejaagd dat ze begint te stuntelen waardoor het allemaal alleen nog maar langer duurt. Ze doet het niet express, maar het gaat gewoon allemaal niet meer zo vlug.

Dementievriendelijk

In het kader van de Voor elkaar in Zuid-campagne van het Amsterdamse Stadsdeel Zuid werd er gebrainstormd met medewerkers van het Odensehuis en de Rietveldacademie. Hoe zou een dementievriendelijke wijk eruit moeten zien? Bij dit project ontstond het idee van de langzaamaankassa. Een speciale kassa in de supermarkt waar ouderen zo lang mogen treuzelen als ze willen, zonder gezucht en gesteun van anderen.

Win-win

Volgens Richard Schimmelpennink zijn zulke kassa’s een win-winplan. Ouderen kunnen in alle rust boodschappen doen en krijgen hun natuurlijke ontmoetingsplekken zoals ze die vroeger in buurtwinkeltjes hadden weer terug. Maar ook de snelle kopers zijn beter af want de andere rijen zullen met dit plan sneller gaan. Hij roept in het Parool supermarktketens op om dit idee uit te gaan voeren. Wij helpen ze daar met dit artikel graag een handje bij. Albert Heijn? Jumbo? Plus? Wie durft?

Bron: omdenken

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen
Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed
Stoere vader weet raad met ADHD-er
Omdenken: werkeloze begint bedrijf als professioneel wachter

Over de schrijver

4 reacties op “Omdenken: de winkel waar je nooit meer bij te lang bij de kassa hoeft te wachten”

 1. Pingback: Omdenken: Waarom droedelen zo goed voor je is - hetkanWel.nl

 2. Het lijkt me heerlijk om daar in de rij te staan. Ik woon in FR en daar is de rust heerlijk in de super.
  Niemand die jaagd en de kassa meisjes mogen gewoon kletsen met de klanten en je word als een koning behandeld hier. Okee je staat een paar minuutjes in de rij ,,, nou en, als de kassa-meisjes het menselijker hebben de klanten netjes te woord gestaan en we mogen gewoon eventjes babbelen met de kassameisjes, heerlijk toch.
  Waarom dat gejaag in je leven ? Ik zie het nut niet en voor de personeel in de super is het echt niet beter op egwordne zinds de kleine winkels de deur uit zijn. De menselijkheid is ver te zoeken in de supermarkt

 3. Nou, het klinkt misschien als het ei van Columbus, maar zo’n kassa zet mensen nou juist in een bepaald hoekje waar ze nog niet dood gevonden willen worden.
  Als anderen een beetje zouden onthaasten zouden ze wellicht ook eens met gezondere voeding thuis komen en niet zo hap-slik-weg eten maar een beetje tijd nemen voor een familiediner.
  In dat laatste lijkt mij meer “duurzaamheid” te zitten dan in een langzaamaankassa.

  1. Wat weerhoudt ons allen ervan om ook lekker aan te sluiten bij de langzaamaan-kassa? En een praatje aan te gaan met kassiere? Als je geen haast hebt kan het een verrijking zijn van de boodschappenklus….

Reacties zijn uitgeschakeld.