Omdenken: Geen brood meer? Geen probleem

Omdenken met brood. Foto: wikimedia commons
Brood. Foto: wikimedia commons
“Al een tijd worstel ik met brood eten. Op advies was ik glutenvrij brood gaan eten. Dat voelde al een stuk beter dan gewoon brood. Het probleem was echter dat het enige glutenvrije brood dat ik goed kon verteren op een dag niet meer leverbaar was. Irritant.
Voor mij was dat een enorme teleurstelling. Ik was al zo gevoelig voor brood, nu was het brood dat ik eindelijk kon eten ook al niet meer leverbaar. Net in die tijd las ik het boek ‘Ja, maar wat als alles lukt?’, dus ik dacht, laat ik Berthold eens mailen met mijn probleem. Zou hij dit kunnen omdenken?
Het antwoord dat hij me gaf, had ik niet zien aankomen. Wat adviseerde hij? Stop helemaal met brood eten! ‘Los het probleem dus niet op’, schreef hij me, ‘maar stop met het probleem te hebben door simpelweg geen brood meer te willen eten.’ Hij vertelde verder: ‘Dat zaken als brood en melk goed voor ons zouden zijn, is er ons de afgelopen decennia met reclame en marketing zo ingeprent (‘drie glazen melk per dag’, ‘brood, daar zit wat in’) dat we er niet meer over nadenken of die boodschappen wel kloppen. Zelf eet ik al meer dan een jaar bewust helemaal geen brood meer en ik drink nauwelijks melk en ik voel me er prima bij.’

Leven zonder brood. Hoe moet dat?

Pff. Wat eet je dan, dacht ik. Helemaal geen brood meer, hoe moet dat? Hij adviseerde me met een aantal mogelijkheden, daarnaast ging ik zelf op onderzoek uit en zo veranderde ik van de ene op de andere dag drastisch mijn eetpatroon. Ik eet nu geen brood meer en in plaats daarvan salades of rijstwafels met quiona of noten of vis, veel groente, etc.
Nu, na een paar weken, merk ik de winst van dit nieuwe eetpatroon. Ik voel me fitter, ben niet meer moe van het verteren en heb geen ‘after dinner dip`. Daarnaast is het een uitdaging om te verzinnen wat je tussen de middag eet. Het levert ook mooie gesprekken op. En met enige creativiteit kom je een heel eind. En heb je veel kleuren op je bord. En voel je je goed en straal je dat ook uit, positieve energie dus.
De grap is: dit nieuwe eetpatroon zou ik nooit ontwikkeld heb als ik niet het ‘probleem’ gehad zou hebben, dat mijn favoriete glutenvrije brood niet meer te koop zou zijn. Berthold’s boek heet ‘wat als alles lukt?’, maar de vraag ‘wat als iets mislukt?’ is eigenlijk net zo interessant.”
Bron: Alie de Vries, Omdenken.nl
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.
Meer omdenkcasussen
Brit laat zich betalen voor ongewenste telefoontjes
Vertraging in studie blijkt kans
Plagende jongetjes krijgen lik op stuk

Over de schrijver

1 reactie op “Omdenken: Geen brood meer? Geen probleem”

Reacties zijn uitgeschakeld.