Omdenken: incassobureau gooit roer om en behandelt schuldenaars als klanten

Foto: Images Of Money, Flickr
Foto: Images Of Money, Flickr
Bij een incassobureau denk je al snel aan het innen van geld, agressieve deurwaarders en veel juridisch gedoe om geld te halen bij mensen die hun schulden niet af kunnen betalen. Maar het kan ook anders. Bill Bartmann, directeur van incassobureau CFS2 zag dat agressief belagen van hun debiteuren niet werkte en besloot het over een andere boeg te gooien. En met succes.
Bartmann besloot dat deze debiteuren zijn eigenlijke klanten zijn en dat hij ze ook als zodanig zou moeten behandelen. Dus geen aanmaningen, agressie en deurwaarders meer. Maar wat dan wel? Samen met zijn medewerkers ging hij op zoek naar waar zijn klanten behoefte aan hebben. Hij wilde dat zijn klanten hun ervaring met zijn incassobureau als prettig ervaren, iets wat in zijn business absoluut niet gebruikelijk is.
IncassobureauUiteindelijk bleek het heel simpel. Het probleem van al hun klanten is dat ze geen geld hebben om hun rekeningen en schulden te betalen. Met de normale werkwijze van incassobureaus breng je hier geen verandering in. Maar met een goede baan wel. Dus besloot hij dat CFS2 verantwoordelijk zou worden voor het vinden van een (betere) baan voor hun klanten.
CFS2 maakt een CV voor je, gaat op zoek naar vacatures, verstuurt sollicitatiebrieven en regelt sollicitatiegesprekken. Als dit allemaal gelukt is, bellen ze hun klanten via Skype om het sollicitatiegesprek te oefenen. Ze krijgen tips en aanwijzingen, bijvoorbeeld over wat ze aan moeten trekken. En op de dag van het sollicitatiegesprek wordt je zelfs door hen uit je bed gebeld, zodat ze zeker weten dat je je niet verslaapt.
Deze werkwijze blijkt enorm succesvol. De klanten van CFS2 krijgen goede banen en verdienen zo voldoende geld om hun schulden af te betalen. Het bedrijf bestaat nu drie jaar en hun resultaten zijn dubbel zo goed als die van hun concurrenten. Bartmann: “Toen we met dit idee kwamen, konden we ons niet voorstellen dat we dit niet eerder bedacht hadden. We zijn niet bang voor concurrenten die onze werkwijze kopiëren. Ik hoop zelfs dat ze het doen. We denken echt dat de wereld er beter van wordt als ieder incassobureau volgens dit model gaat werken.”
Bron: Omdenken.nl
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.
Meer omdenkcasussen
Geen vuilnisbakken meer
Prullaria wordt gift
Verplicht? Vrijwillig werkt beter

Over de schrijver

4 gedachten over “Omdenken: incassobureau gooit roer om en behandelt schuldenaars als klanten”

  1. I’m impressed, I must say. Seldom do I come across a blog
    that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you,
    you have hit the nail on the head. The issue
    is something which not enough folks are speaking intelligently about.
    I’m very happy I came across this during my hunt
    for something relating to this.

  2. Het eerste wat in mij opkwam was een schuld te creeren om zo een goede baan te krijgen
    Zodat je er later ook nog wat aan heb.
    Aan de andere kant als ik al een redelijke baan heb die bij mijn cappaciteiten past voor 40 T/m 50 uur per week.
    hoe kan ik dan erbij gaan werken?
    Soms liggen de schulden niet aan het feit dat je geen werk heb maar dat je niet goed om kunt gaan met je geld.
    Dan is civiele bewindvoering altijd nog een optie of een budget coach..
    Maar opzich is het een heel leuk initatief. Het werkt beter dan al die herintergreringsprojekten die toch wel betaald worden
    door de gemeentelijke sociale dienst. Dat is vaak een hoop bla bla bla.
    En het denken in termen van kansen i.p.v problemen vind ik SUPER.

Reacties zijn gesloten.