Omdenken: Vader is trots op rapport met onvoldoendes

Omdenken. Foto: moodboardphotography, Flickr
Omdenken. Foto: moodboardphotography, Flickr
Omdenken kan vaak groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht, levens veranderen…

Maar het meeste omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun ‘omdenksels’ uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden. Heb jij ook zo’n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel hem via Twitter met @omdenken

Hieronder een mooi voorbeeld van alledaags omdenken van Erwin:

Onlangs kreeg mijn dochter van zeven haar rapport mee naar huis. Doordat haar inzet wel eens te wensen overlaat, hebben we al een paar gesprekken met de juf gehad. Mijn ex stuurde mij foto’s van het rapport, met de tekst “Er staan zelfs onvoldoendes bij!!!” Hierop reageerde ik: “Ach, ik ben eigenlijk heel tevreden. De problemen met inzet zijn bekend. En op rekenen en teksten stellen heeft ze gewoon wat extra ondersteuning van ons nodig. Maar kijk eens hoe dit rapport inzicht geeft in haar persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten. Ze scoort goed op Engels, ook met inzet, en ze kan lezen als de beste. Op de expressieve en creatieve vakken scoort ze prima en toont ze inzet en ook haar keynote-presentaties krijgen lof van de juf. Dat zijn kwaliteiten waar ze ver mee kan komen.” De volgende morgen heb ik mijn dochter uitgebreid verteld hoe trots ik op haar ben.

Bron: Omdenken // AD

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen
Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed
Stoere vader weet raad met ADHD-er
Werkeloze bedenkt briljante oplossing voor wachten in de rij

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020