Omdenken: Waarom droedelen zo goed voor je is

Droedelen. Foto: John Zadrosny
Droedelen. Foto: John Zadrosny

We doen het allemaal wel eens. Als je je verveelt, tijdens een saaie vergadering of een telefoongesprek. Droedelen. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger op school de hele kantlijn van mijn huiswerk vol kladderde met allerlei tekeningen. Dat konden mijn docenten niet altijd waarderen. Het was niet netjes en het hoort niet.

Lees ook: Omdenken: de winkel waar je nooit meer bij te lang bij de kassa hoeft te wachten

Droedelen maakt het leven leuker

Maar niet alleen huiswerk maken kan saai zijn. Wat dacht je van dat huiswerk vervolgens nakijken? Als leerling realiseer je je niet altijd dat dit voor jouw leraar ook best geestdodend kan zijn. Op een middelbare school in Thailand kwam bovenstaande op een prachtige manier samen. Scheikundeleraar John Zadrozny was eigenlijk wel blij met de originele tekeningen van zijn leerlingen. Het maakte zijn nakijkwerk wat minder saai. John ging namelijk zelf ook aan de slag en tekende tijdens het nakijken van alles bij de tekeningen van zijn leerlingen.
Band met leerlingen

Droedelen. Foto: John Zadrosny
Droedelen. Foto: John Zadrosny
Voor deze docent waren de krabbels van zijn leerlingen dus heel erg welkom. En hoewel hij het in eerste instantie alleen deed om zichzelf te vermaken, bleek het al snel meer te bereiken dan dat. John zegt er zelf over: “Als onervaren docent vond ik het lastig om de hele tijd streng en serieus te zijn, maar ik moest wel om de klas onder controle te houden.” Dankzij de tekeningen werd hij toch een populaire leraar. “Het werd een manier om lol te maken met mijn leerlingen, zonder dat het de lessen verstoorde. Een manier om een band met ze te krijgen.”

Wist je trouwens dat het sowieso een goed idee is om mensen lekker te laten droedelen? Uit onderzoek blijkt namelijk dat je wat je hoort beter onthoudt als je tijdens het luisteren tekeningetjes maakt. Hoe dit precies werkt weten de onderzoekers niet zeker, maar ze vermoeden dat het komt omdat je door het droedelen niet kunt dagdromen en je gedachten zo niet afdwalen. Kortom: leerlingen lekker laten kliederen en wie weet kun je als docent tijdens het nakijken van hun huiswerk daar goed gebruik van maken.

Meer tekeningen van John Zadrozny vind je hier.

Bron: Omdenken

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen
Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed
Stoere vader weet raad met ADHD-er
Meisje van dove ouders steelt de show

Over de schrijver