Omdenken: werkeloze bedenkt alternatief voor wachten in de rij

Omdenken: Wachten In De Rij. Foto: David Walker, Flickr
Omdenken: Wachten In De Rij. Foto: David Walker, Flickr
Er wordt ons vaak gevraagd of we werkloosheid om kunnen denken. Je komt dan al snel uit op ‘dit is de tijd om te ontdekken wat je echt wilt’ of ‘je hebt eindelijk tijd voor die ene hobby’. Maar het kan ook anders. Italiaan Giovanni Cafaro zit al sinds juli zonder baan. En wat hij meemaakte als werkloze inspireerde hem om zijn eigen bedrijf te starten. Inmiddels is Cafaro professioneel wachter.

Lees ook: Omdenken: de winkel waar je nooit meer bij te lang bij de kassa hoeft te wachten

Waiting in LineCafaro merkte dat hij met name het wachten heel vervelend vond als werkzoekende. Wachten op vacatures, wachten op een antwoord, wachten op een gesprek, weer wachten op een reactie. Mensen houden gewoon niet van wachten, realiseerde hij zich.

Als burger in Italië breng je vele uren door in wachtrijen. Ze maken niet grootschalig gebruik van een DigiD of internetbankieren dus voor ieder wissewasje sta je weer in de rij. Het zou toch fijn zijn als je iemand in kan huren om dit voor je te doen? Cafaro sprong meteen in dit gat in de markt en biedt voor tien euro per uur aan om voor jou te wachten als je daar geen zin in hebt.

Het gaat erg goed met zijn nieuwe bedrijf. Zo goed, dat hij zelfs overweegt om mensen in dienst te nemen zodat hij ook buiten Milaan professionele wachters aan kan bieden. Hoe Cafaro aan zijn klanten komt? Terwijl hij in de rij staat, heeft hij tijd genoeg om met andere gefrustreerde wachters te kletsen en te vertellen over zijn dienst. Wat een slimmerik.

Bron: Omdenken / NRC

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Meer omdenkcasussen
Autistisch jongetje maakt huiswerk te goed
Stoere vader weet raad met ADHD-er
Meisje van dove ouders steelt de show

Over de schrijver