Omdenken: zo krijg je zoonlief in een schone onderbroek

Foto: wikimedia commons

Een vriendin van mij had al jaren hevige strijd met haar 13-jarige zoon Max met het syndroom van Asperger over het verwisselen van zijn onderbroek. In zijn ogen was dit dagelijkse ritueel volkomen overbodig want hij en zijn boxershort konden het best 5 dagen of langer volhouden. Strijd bleef, maar mijn vriendin kreeg het niet voor elkaar dat hij dagelijks een schone onderbroek aantrok.
Op een dag gaf Max aan dat hij nu toch wel last kreeg van te krappe onderbroeken die hij al sinds zijn 8ejaar in de kast had liggen en waar hij erg gehecht aan was. Hij was nogal gegroeid de laatste tijd.
Met frisse tegenzin fietsten ze samen naar de stad, want een drukke stad vol geluiden en indrukken was niets voor hem. Na een lange zoektocht in winkels waarbij de meest flitsende onderbroeken en boxershorts werden afgekeurd, zaten ze door hun geduld heen en wilden het bijna opgeven.
Toen was er nog 1 winkel over: de Vroom en Dreesmann. Zie daar op de 3everdieping: een 7-pack met boxers met op elke boxer de letters van de dag van de week. Het probleem in één aankoop omgedacht. Volledig passend bij Max z’n behoefte aan een leven volgens een duidelijke en vaste structuur: je loopt toch niet op dinsdag met een boxer met de letters vrijdag rond?!?
Sindsdien doet Max dus elke dag uit zichzelf een andere boxershort aan. Iedereen blij.
Bron: omdenken.nl // Harriët Geuzinge
Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.
Meer omdenkcasussen
Wreed klasgenootje werd gestopt
Gebruik subsidie zonne-energie voor scholen
Designbureau ontwerpt couveuse van automaterialen

Over de schrijver