Omgekeerd strippoker en andere warme acties op 10 februari

6355268011 2Ac942Dae8
Foto: Uglysweatershop, Flickr

Op 10 februari zal het in Nederland nog een graadje kouder worden dan het al is. Tenminste, in de huizen. Die dag is namelijk Warme Truiendag, de dag waarop iedereen een dikke trui aandoet en zijn verwarming een of twee graden lager zet.
De dag is een initiatief van het Klimaatverbond Nederland, en helpt ons herinneren dat we allemaal wat kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De Warme Truiendag valt namelijk elk jaar op of rond de verjaardag van de Kyoto-overeenkomst. De dag herinnert zo iedereen aan de afspraken van het protocol dat in februari 2005 in werking ging.
Wie de verwarming één graad lager zet, spaart al maar liefst zeven procent energie en dus CO2 uitstoot uit. En van die paar graden merk je niets wanneer je een lekker warme trui aandoet. Ook scholen en universiteiten worden opgeroepen mee te doen, dus geef ook je kinderen een extra trui mee op 10 februari. En moet je die dag gewoon naar kantoor? Ook daar kun je je collega’s oproepen een warme trui aan te doen en de verwarming lager te zetten.
En mocht je dikke trui nog niet warm genoeg zijn: overal in Nederland worden leuke ludieke acties georganiseerd waar je ook het warm van krijgt. Zo worden bijvoorbeeld alle paaltjes, hekjes en bomen het Stadhuisplein in Leiden voorzien van een vrolijk gebreid jasje, organiseren scholen een flashmob, een warme voetendans of omgekeerd strippoker en houden winkels hun deuren een dagje dicht.
Kijk op www.warmetruiendag.nl voor alle activiteiten.
Meer lezen?
Ethische mode, de trend voorbij
Lekker warm door energie uit koeienpoep
Waarom Durban zinloos en zinnig is
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver