Hoe groot is ons plastic probleem eigenlijk?

In de jaren ’50 dachten we dat plastic de uitvinding van de eeuw was. Het was hét symbool voor het moderne leven. Plastic is licht, goedkoop, onverslijtbaar en kan tegen water. Je kunt er eten langer in bewaren en kleding of speelgoed van maken. Wat we toen nog niet wisten, was de omvang van ons plastic probleem. We verzuipen er in, dus laten we samen in actie komen.
Plastic is een overkoepelende term voor kunststof materialen die gemaakt worden uit aardolie of aardgas. Jaarlijks produceren we wereldwijd 400 miljoen ton plastic en de verwachting is dat dit de komende twintig jaar zal verdubbelen. In Nederland gooien we per persoon elk jaar zo’n 24 kilo plastic verpakkingen weg. Dat zijn meer dan duizend halve literflesjes (waar vanaf juli 2021 gelukkig statiegeld op zit). In Nederland recyclen we daar de helft van, maar in de rest van de wereld slechts 5%. De rest eindigt op een vuilnisbelt, wordt verbrand of belandt in de natuur. En dat is niet alles. Met de productie van plastic en de verbranding van het afval, stoten we elk jaar wereldwijd 400 miljoen ton CO2 uit.

Plastic in de Oceaan

Naar schatting ligt er tussen de 86 en 239 miljard kilo plastic in de Oceaan, waarvan 100 miljoen ton plasticsoep in de Grote Oceaan. De plasticsoep is eigenlijk meer een bouillon dan een soep, want het bestaat uit heel veel kleine deeltjes, die zich over een enorm oppervlakte verspreiden. Als gevolg van de plasticsoep sterven zeedieren. Ze raken verstrikt in kapotte visnetten of stikken, omdat ze denken dat het plastic voedsel is. Ook vogels hebben last van het plastic in de zee. Zo blijkt uit lange termijn onderzoek bij de Noordzee dat 93% van de Nederlandse stormvogel plastic in z’n maag heeft, gemiddeld zo’n 24 stukjes. De VN verwacht dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee te vinden is.

Wat is de oplossing voor ons plasticprobleem?

De belangrijkste oplossing voor ons plastic probleem is dat we minder plastic gaan gebruiken. Maar ook dat we het gaan scheiden, hergebruiken en recyclen. En er gebeurt op dit vlak al van alles. In heel veel landen komt er een verbod op single use plastics (binnen de EU gaat het verbod op 3 juli dit jaar in). Plastic tasjes zijn in Nederland al in de ban. En er komt nu dus gelukkig ook statiegeld op kleine en vanaf december 2022 ook op blikjes (die een plastic coating aan de binnenkant hebben). Maar thuis kunnen we ook heel veel doen.

Plasticvrije switch

Vorig jaar organiseerden we samen met Emily Jane Townley, auteur van het boek Leven zonder afval, al de Minimal Waste maand. Een maand lang gaven we tips en informatie over het minimaliseren van plastic afval in je huis. Dit jaar gaan we bij hetkanWEL een stapje verder. In samenwerking met Dille & Kamille en Zero Waste Nederland gaan we in mei op plastic dieet door de hele maand te proberen geen plastic meer te gebruiken. En we zouden het te gek vinden als jij met ons meedoet. Daar vertellen we je in de komende week meer over, maar voor het zo ver is, willen we graag wat meer weten over jouw plastic gebruik. Dan weten we waar we deze maand de nadruk op moeten leggen.
Als je onderstaande enquête invult, maak je kans op een cadeaubon van 25 euro bij Dille & Kamille.
Create your own user feedback survey

Over de schrijver

4 reacties op “Hoe groot is ons plastic probleem eigenlijk?”

  1. Verwarrend idd. Een formulering met een negatie (‘geen’) beantwoorden met ja of nee, bevestig je met ja de negatie? Of net niet…?

  2. Is het niet zo dat meer dan 3/4 van de plastic soep uit vistuigage bestaat? Dus dan is het naast het goede voornemen om geen single-use plastics meer te gebruiken (en misschien nog wel meer vanwege zijn uitstoot bij productie) en nog veel beter idee om geen vis meer te eten.
    Dat betekend voor sommige echter wel iets laten staan wat ze lekker vinden. Dat is wel lastig. Echter eet de mens net als die stormvogel ook vis… En dus ook plastic… Waarmee de vriendjes van die vis zijn gevangen… Mooi hè als het cirkeltje rond is en wij boven aan de voedselketen staande, gepakt worden door onze verkeerde keuzes!

    1. Hoi Asceline, ik vind de vragen over de sterren/ja-nee verwarrend. Wat betekent ja en wat betekent nee? Ik vulde eerst op de ene manier in en heb het vervolgens weer aangepast. Vraag me af of jullie nu de gewenste info krijgen. Misschien beter: helemaal eens/oneens met stelling?
      En verder: vooral lekker doorgaan met jullie leuke en interessante artikelen!

Reacties zijn uitgeschakeld.