Onbegrip Nederlanders over THT datum zorgt voor veel voedselverspilling

ThtNederlandse consumenten gooien jaarlijks 800 miljoen kilo voedsel weg. Vijftien procent van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over houdbaarheidsdata op verpakkingen*. De verwarring ontstaat doordat veel consumenten het verschil niet weten tussen ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT). Hierdoor bestaat het risico dat mensen voedingsmiddelen direct weggooien als de THT-datum is bereikt.

Lees ook: De schokkende feiten achter voedselverspilling

Best before vs ten minste houdbaar tot

Nederland is door de Verordening van de Europese Commissie verplicht om de termen THT en TGT te gebruiken. Alle begrippen voor de Europese landen liggen vast. De Engelse versie van ten minste houdbaar tot is best before. Opvallend, omdat taalkundig gezien de inhoud van de Engelse versie milder is. Dit terwijl ze allebei hetzelfde willen uitdrukken, namelijk een ondergrens aan de houdbaarheid en dus geen bovengrens**.

Lees ook: Dit is het verschil tussen de THT en TGT-datum

#THTWEGERMEE

In 2015 werd de actie #THTWEGERMEE opgezet om voedselverspilling tegen te gaan en een helder alternatief te bedenken voor THT. Een expertpanel van creatieve denkers kwam bijeen om een aantal andere termen te bedenken, waaronder onze hoogsteigen uitgever en publicist van hetkanWel, Matthijs Sienot, ook wel bekend als frissewind. Het panel bestond verder uit Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens WageningenUR), Iens Boswijk (oprichtster Iens.nl), Lucy van der Helm (directeur SIRE), Mara Grimm (freelance culinair journalist), Edine Russel (hoofdredacteur ELLE Decoration & ELLE Eten), Hiske Versprille (culinair journalist Parool), Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Corné van Dooren (kennisspecialist duurzaam eten Voedingscentrum), Anne-Corine Vlaardingerbroek (Project Manager CSR Jumbo Supermarkten) en Birgit Kamp (Communications Director North West Europe).

De actie was een initiatief van kartonnen verpakkingsproducent Tetra Pak, die wilde bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling met een nieuwe en duidelijkere term ter vervanging van ten minste houdbaar tot. Iedereen kon zijn stem uitbrengen op zijn of haar favoriete term. ‘Kwaliteit gegarandeerd tot’ kwam als grote winnaar uit de bus.

* Zie pag 33 van het onderzoek van Wageningen UR ‘Houdbaarheid verspilde moeite’, 2012
** Zie pag 10 van het onderzoek van Wageningen UR ‘Houdbaarheid verspilde moeite’, 2012

Over de schrijver