Ondanks tegenslag gaat inkoopactie Zon Zoekt Dak door

Foto: Jeremy Levine

Het gonst al een paar dagen rond: is de Zon Zoekt Dak actie van Natuur & Milieu een mislukking? Afgelopen woensdag werd bekend dat het bedrijf Solar Living, die de zonnepanelen voor de actie levert, failliet is gegaan. Het faillisement is een grote strop voor Natuur & Milieu. Vanochtend sprak Dagblad Trouw zelfs over “een fiasco”. Maar is dat wel een terechte karakterisering voor een inkoopactie die 10 miljoen euro ophaalde?
Wij spraken met Natuur & Milieu woordvoerder Olof van der Gaag over deze kwestie. Zijn klanten nog wel zeker van een goede garantie en service? En wat zijn de gevolgen voor de nieuwe inkoopactie die in januari moet starten?
(Advertentie)
Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

De context
De Zon Zoekt Dak actie die dit jaar zo mooi begon met meer dan 5.000 reserveringen, liep in de loop van het jaar de nodige averij op. Zo bleken er uiteindelijk ‘maar’ 2.200 mensen mee te doen, een stuk minder dan eerder verwacht. Ook klonken er kritische geluiden die de inkoopactie verstorend noemden voor de markt. Volgens Jeroen Saeijs, adviseur op het gebied van zonne-energie, is de klant meer gebaat bij “zekerheid en service op de lange termijn” dan een lage prijs die door snel dalende prijzen toch al “binnen een aantal maanden de normale prijzen zijn op de markt.”
De woorden die Saeijs al in maart 2012 opschreef, lijken bewaarheid te worden, nu Solar Living, de leverancier van de Zon Zoekt Dak zonnepanelen failliet is gegaan. Natuur & Milieu is met de betrokken partijen bezig om ervoor te zorgen dat klanten goede nazorg blijven krijgen. Maar het is wel pijnlijk voor de milieu-organisatie.
Een korte berekening leert dat Natuur & Milieu er mogelijk zo’n 300.000 euro bij inschiet. Er werden namelijk 18.000 panelen gelegd, gemiddeld 8 panelen per klant. Een pakket van 8 panelen kostte €4700. In totaal werd er voor zo’n 10 miljoen euro panelen besteld. De milieu-organisatie zou hier 3% provisie voor ontvangen, maar is nu één van de schuldeisers.
Het nieuws van het faillissement komt zeer ongelegen voor N&M, die in januari een nieuwe Zon Zoekt Dak actie wil starten.
De reactie van Natuur & Milieu
Omdat we graag ook het verhaal van Natuur & Milieu wilden horen, belden wij met Olof van der Gaag, woordvoerder van de milieu-organisatie, en stelden hem een aantal vragen.
Is zon zoekt dak een fiasco?
“Nee dat vind ik niet. Dat vindt Trouw ook niet. Trouw gaat dit bericht rectificeren. Omdat het geen fiasco was, maar een groot succes. 18.000 zonnepanelen erbij is moeilijk als een fiasco aan te duiden. Daarom spreken wij nog steeds van een groot succes.”
Volgens Van de Gaag ligt 99% van de zonnepanelen uit de actie nu op Nederlandse daken. Er zijn ongeveer 15 klanten die nog geen panelen hebben gekregen. Voor hen wordt een oplossing gezocht.
Hoe zouden klanten last kunnen hebben van dit faillisement?
“De vraag is: hoe zit het met de service en de garantie waar mensen recht op hebben? Dat geldt voor die 15 mensen, maar ook eventuele latere problemen. We moeten ervoor zorgen dat mensen op een andere plek de service kunnen krijgen.”
Het is nu nog niet bekend hoe het met de garantie zit?
“Het is nu nog niet helemaal rond, wel bijna. We hopen dat dit vandaag en anders morgen geregeld is.”
Een snelle rekensom leert dat dit jullie ongeveer €300.000 gaat kosten, klopt dat?
“Er is een grote kans dat we dit bedrag, of een groot deel van dat bedrag kwijt zijn. Dat is balen na zo’n succes. Onze aandacht is nu echt bij het oplossen van eventuele problemen voor klanten.”
Gaan jullie nu ook omvallen?
“Nee zeker, niet. We moeten ondernemender worden als organisatie, en af en toe loop je dan een scheur in je broek op”.
Wat zijn de gevolgen voor Zon Zoekt Dak 2 die in januari moet beginnen?
“Die actie gaat gewoon door. We hebben een heel proces achter de rug waarbij we een leverancier hebben gekozen. Dat is niet Solar Living geworden. Dus voor Zon Zoekt Dak 2 heeft dit geen gevolgen.”
Denkt u dat potentiële nieuwe klanten worden afgeschrikt door het faillissement van Solar Living?
“We gaan nu laten zien dat alle klanten veilig zijn bij ons, omdat wij zorgen dat service en garanties overgenomen gaan worden bij een andere partij. En het aanbod van Zon Zoekt Dak 2 wordt heel mooi, zelfs beter dan afgelopen jaar.”
Volgens Van der Gaag zullen aanbetalingen van klanten net als bij de eerste actie op een aparte rekening geplaatst worden, zodat bij eventuele problemen bij de leverancier, klanten hun geld niet kwijt zijn.
Bronnen: FD, Energiebussiness (lees vooral ook de reacties), Natuur & Milieu, PolderPV, Trouw 10 december 2012 (niet online beschikbaar).
Lees ook
Ons vernieuwde dossier over zonnepanelen: zo wordt je zelf leverancier van zonnestroom
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie

Over de schrijver

1 reactie op “Ondanks tegenslag gaat inkoopactie Zon Zoekt Dak door”

Reacties zijn uitgeschakeld.