Van slaaprobot tot zelfvoorzienend huis, 7 ondernemers die de wereld veranderen

Steeds meer ondernemers weten dat geld verdienen en iets goeds doen voor de wereld heel goed samengaan. Zij ontwikkelen producten en diensten die de wereld veranderen en bewijzen dat het ook ander kan.  
Speciaal voor deze ondernemers organiseert het platform Voordewereldvamorgen.nl al sinds 2008 de ASN Bank Wereldprijs. De prijs helpt startende ondernemers bij het realiseren van hun ideeën. Ook dit jaar kan iedereen met een goed idee voor een betere wereld zich inschrijven en maakt daarmee kans op training, coaching en een geldprijs.
De lijst met succesverhalen van ondernemers is inmiddels lang. Wij zetten 7 bijzondere winnaars voor je op een rij.

Somnox

Somnox is een robot die je helpt om gemakkelijk in slaap te vallen, beter te slapen en lekker fris wakker te worden. De robot is vooral geschikt voor mensen die moeilijk slapen, omdat ze bijvoorbeeld last hebben van stress of angsten. Als je ‘s avonds naar bed gaat, neem je de robot met je mee. Hij is ontworpen om lekker tegen aan te liggen en terwijl je in een natuurlijke knuffelhouding ligt, synchroniseert de robot zich met jouw ademhaling. Zo ontspan je gemakkelijker en kom je helemaal tot rust. Daarnaast kan de robot ook geluid maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een meditatie of een liedje. Dit alles helpt om sneller en ontspannen in slaap te vallen én door te slapen.

Fair Phone

De Fair Phone is de eerste ethische, modulaire telefoon met een duurzaam ontwerp. Bij de Fair Phone staan de mensen die de telefoon maken centraal. De telefoon bestaat uit eerlijke materialen, die onder goede werkomstandigheden in elkaar gezet worden én recyclebaar zijn. Tot de Fair Phone op de markt kwam, zei iedereen dat het onmogelijk was om een eerlijke telefoon te maken. Het bleek wel te kunnen. In augustus investeerden 1800 mensen 2,5 miljoen euro in Fair Phone om een nieuw model te introduceren en nieuwe markten aan te boren.

Legbank

De Legbank maakt betaalbare protheses voor mensen met een laag inkomen in opkomende economieën. De Legbank is vooral actief in afgelegen gebieden, bijvoorbeeld in Columbia. Met de technologie is het mogelijk om tegen een lage vergoeding, een goed passende prothese te maken, die echt verlichting biedt.

Sustainer homes

Sustainer homes heeft in de afgelopen jaren laten zien dat duurzaam bouwen op maat helemaal niet duur hoeft te zijn. Zij ontwikkelden een modulair systeem, waarmee ze huizen bouwen op basis van de wensen van de klant. Ze ontwerpen en bouwen woningen en werkruimten die ten minste 90% CO2 besparen. Voor elk budget en op elke plaats.

Rainbeer

Rainbeer, zoals de naam het zegt, maakt bier van regenwater. Het doel van het bedrijf is om te laten zien dat regenwater waarde heeft en dat het goed bruikbaar is als grondstof. Ze vangen het regenwater op en maken er in Amsterdam, Leeuwarden en Den Helder heerlijk bier van.

Yoni

Yoni is het eerste Nederlandse merk dat biologisch katoenen tampons, inlegkruisjes en maandverband produceert en verkoopt via de normale kanalen. Het bedrijf biedt hiermee alle vrouwen een natuurlijk en gifvrij alternatief.

CloudCuddle

CloudCuddle is een mobiele bedtent voor meervoudig beperkte kinderen. De CloudCuddle verandert een standaardbed met matras in een slaapplek, waarmee beperkte kinderen ook buitenshuis veilig kunnen slapen. Zo wordt het bezoeken van familie of vrienden, vakantie of een weekendje weg wel mogelijk.
Dit is slechts een kleine selectie van de inspirerende winnaars van de ASN Bank Wereldprijs van de afgelopen jaren. Heb je zelf een initiatief, of ken je iemand? Inschrijven kan via www.voordewereldvanmorgen.nl/wereldprijs.
Wij blijven de initiatieven ook dit jaar weer volgen.

Over de schrijver