Deze onderzeeër kan nieuwe ijsbergen maken voor het noordpoolgebied

Ik hoor het je denken: wat een absurd idee! Een onderzeeër, die ijsbergen maakt om zo het noordpoolgebied weer te laten bevriezen. Toch is dat precies wat deze Indonesische ontwerpers voor ogen hebben. En zo absurd is het blijkbaar niet, want ze wonnen er de tweede prijs mee tijdens een competitie, die georganiseerd werd door de Association of Siamese Architects.

Historisch lage hoeveelheden zee-ijs

Laten we bij het begin beginnen. De opwarming van de aarde heeft in het noordpoolgebied gezorgd voor een temperatuurstijging van twee graden ten opzichte van de pre-industriële tijd. Dit zorgt ervoor, dat er historisch lage hoeveelheden zee-ijs aanwezig zijn. Zo was in de winter van 2018 bijvoorbeeld al helemaal geen zee-ijs meer te bekennen bij Spitsbergen.

De Noordpool houdt de aarde koel

Nou en, zou je misschien kunnen denken, want de Noordpool is best ver weg. Maar die ijsmassa’s houden de aarde koel door het zonlicht te weerkaatsen. Als het ijs smelt, komt hier donker zeewater voor in de plaats, dat de warmte juist absorbeert. Hierdoor zal nog meer ijs smelten, wat de aarde nog verder opwarmt etc. De enorme bosbranden, die op dit moment in het poolgebied woeden, helpen ook niet bepaald. Die stoten namelijk ongekend grote hoeveelheden CO2 uit en we weten inmiddels allemaal, dat dat het klimaat niet bepaald verder helpt.

De oplossing

Goed, terug naar de onderzeeër. De ontwerpers vinden dat er te veel nadruk gelegd wordt op het beschermen van steden tegen de stijgende zeespiegel in plaats van dat het probleem bij de bron wordt aangepakt. “Het hoofddoel van ons ontwerp is om het polaire ecosysteem te herstellen, want dat heeft direct effect op de balans van het klimaat wereldwijd,” zegt hoofdontwerper Kotahatuhaha tegen DeZeen. En dus bedachten ze een onderzeeër die ijsbergen kan maken.

 

IJsbergen maken: hoe werkt het?

De onderzeeër gaat onder water om in een zeshoekige tank zeewater te verzamelen. Vervolgens komt het weer boven om het water daar te laten bevriezen. Om het nieuw vormende ijs tegen de zon te beschermen, wordt de tank afgedekt. En om het hele proces te versnellen, wordt er zout onttrokken aan het water en worden er windturbines ingezet, die koude lucht in de tank blazen.

Zodra het water in de tank is bevroren, gaat het schip weer onder water om dit hele proces te herhalen. De zeshoekige ijsberg van 2.027 kubieke meter blijft aan de oppervlakte achter en vormt daar samen met de andere gemaakte ijsbergen een grotere ijsberg in de vorm van honingraat. Zo eenvoudig is het.

Voorkomen is beter dan genezen

Er kunnen natuurlijk meerdere onderzeeërs worden ingezet om het hele proces te versnellen en zo binnen een kortere tijd meerdere ijsbergen te maken. Of het ook snel genoeg is om de smeltende ijskap te beschermen tegen de klimaatveranderingen is natuurlijk de vraag. “Voorkomen is nog altijd beter dan genezen,” zeggen de ontwerpers dan ook. Maar wel een bijzonder en sympathiek idee vinden wij.

Wat vind jij? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

8 gedachten over “Deze onderzeeër kan nieuwe ijsbergen maken voor het noordpoolgebied”

 1. Ik neem aan dat ze bedoelen dat het bevriest doordat het boven water vriest, dus niet actief door een koelinstallatie.

  Sympathiek idee, er zijn vast wat deskundigen die het eerst door kunnen rekenen of het echt wel effect kan hebben. Dus eerst zien dan geloven.

 2. Ha,ha wel geinig deze verlate 1 aprilgrap, heeft de redactie dit artikel aan de “Rayonhoofden” in Friesland laten lezen? Want ze beginnen daar al warm te draaien voor “de Tocht der Tochten” en kunnen zo’n ijsklontjes machine daar wel gebruiken mar oft it noch altyd bliuwt bliuwt in iepen fraach?

 3. Als we het écht willen voorkomen, dan is dit niet waar de echte oorzaak ligt.
  Die ligt bij het gedrag van de mens. Het is een noodzaak dat we weer dankbaarheid gaan voelen voor de schoonheid van onze aarde.

 4. Wat een geweldig idee! IK begrijp dat het hele proces op zonne-energie loopt. ik heb wel nog veel vragen: hoeveel energie kost het om deze machines te maken en hoe lang duurt het voor er een nieuw blok ijs is “gemaakt’. Dan pas kan je zeggen of dit een goed idee is, denk ik. Maar het blijft een geweldige gedachte.

 5. ze moeten eens ophouden met die onzin.
  het klimaat veranderd om de …… miljoen jaar en dat is nu ook aan de gang.
  de noordpool komt ergens anders te liggen of we krijgen shift en komt het magnetisch veld misschien in het zuiden.
  trouwens de zon is in ruste en we krijgen een kleine ijstijd van zo,n 40 jaar.
  de mens kan niets en de natuur of het universum gaat zijn eigen weg.

 6. Het zeewater wordt dus gekoeld tot het bevriest. Met de warmte die vrij komt wordt in de lucht verwarmd waardoor het gemaakte ijs weer smelt. Het lijkt mij meer op water naar de zee dragen

Reacties zijn gesloten.