Schotland wil in 2030 voor 100% op schone energie draaien. De zee speelt een belangrijke rol in deze plannen. Niet alleen als locatie voor grote windmolens, maar ook voor onderzeese getijdenturbines. Een prototype, de HS1000, genereert nu elektriciteit voor het Schotse Orkney eiland Eday vanaf de bodem van de zee.
Lees ook
Avondwinkel maakt duurzaam shoppen makkelijk, zelfs voor hem
Zo verdien je geld met wind
De beste aanbieders van groene stroom
De zee rond Schotland bevat krachtige getijdestromingen. Sinds enige maanden draaien de wieken van de HS1000 van Hammerfest Strøm hun rondjes in de zeestroming voor de kust van Noord-Schotland, bij de Orkney eilanden. De turbine heeft een vermogen van 1 MegaWatt. Ter vergelijking: een gemiddelde windmolen heeft een vermogen van tussen de 1 en 7 MW.
Getijdenenergie heeft als voordeel dat het een stuk betrouwbaarder is dan windenergie: getijdenstromingen zijn afhankelijk van de stand van de maan en kunnen tot enkele jaren vooruit worden voorspeld.
Het is de bedoeling dat de HS1000 een voorloper is van grotere getijdenparken. Er worden nu plannen gemaakt om bij het eiland Islay, voor de Schotse westkust, een park van 10MW te bouwen. Volgens een woordvoerder van Hammerfest is de onderzeese turbine bij Orkney succesvol. De vraag is nu of getijdenenergie echt commercieel ontwikkeld kan worden. Een woordvoerder van Hammerfest: “We bevinden ons nog in de vroege testfase. De duurzaamheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid zijn de belangrijkste factoren voor het bepalen of er een goede basis is voor het ontwikkelen van een commerciële getijdenenergie park.”
Bron: Physorg, The Guardian
Onderzeese windmolen voorziet Schotland van schone energie
- Geplaatst door St. Maarten
- 21 mei 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
7 gedachten over “Onderzeese windmolen voorziet Schotland van schone energie”
gewoon sluisen gebruiken grote schepen worden in een sluis gelift dus waarom niet als aan drijving gebruikt?
Hoop dat dit een prototype is en de echte "stromingsmolen" geen visfillet molen is
Anders is het op energie gebied wel duurzaam maar op ecologisch gebied een ramp voor de visstand.
Mooi voorbeeld van een slordig bericht. Het gaat niet om een windmolen, maar om een stromingsmolen. Wind ontstaat door de zon, getijde door de wisselende maanstand. Een "vroege testfase" maar toch wordt beweerd "Schotland wil in 2030 voor 100% op schone energie draaien". Enige basis voor die bewering?
Ali, echt waar joh ?
Hoe reperatiekosten als het kapot gemaakt. Je hebt niet genoeg aan een ladder. Je meot verdomme een diepzee onderzeer huren om er naar toe te duiken,
En ze moeten volkomen waterdicht en druk bestendig zijn.
Beste ali, op zich is dat geen probleem.
Je laat namelijk de magneten gemonteerd op een as in een kunststofbuis draaien.
Om de buis heen heb je de wikkelingen, noodzakelijk voor de inductie.
Die zitten dus IN de body van de generator.
de binnen kant van de buis hoeft dan niet waterdicht te zijn en dus kan je alle draaiende componenten in een natte omgeving houden.
een 'lichte waterkering' aan het begin van de buis waar de as naar buiten steekt voor de bladen is niet verkeert, en je zou de buis dan zelf kunnen vullen met 'schoon water' omdat zee water buiten zouten ook allerlei organismen herbergt die je niet daar wil hebben.
de waterdruk binnen de buit en buiten de buis breng je in evenwicht.
Zo heb je geen problemen met draaiende doorvoeren die onder hoge druk staan.
Onderwater, ook voor Nederland een toekomstige potentiele energiebron (Wp F11).
Reacties zijn gesloten.