Onderzoek: aardbeien beschermen tegen welvaartsziekten

Foto: clairity, Flickr
Foto: clairity, Flickr

Het aardbeienseizoen begint net en nu heb je nog meer reden om je helemaal te buiten te gaan aan deze rode verleider. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat aardbeien erg goed voor je zijn. De kleurstoffen en anti-oxidanten in de vrucht helpen in het bijzonder tegen overgewicht, hartziektes en diabetes.

Aardbeien: een rode bom gezondheid
Het was al langer bekend dat aardbeien gezond zijn. Aardbeien bevatten namelijk veel vitamine C. Onderzoekers uit Wageningen en Maastricht hebben op basis van verschillende studies geconcludeerd dat het eten van aardbeien nog meer gezonde effecten heeft.

Aardbeien bevatten veel antioxydanten. Deze vangen schadelijke stoffen weg die onze cellen anders zouden beschadigen en mogelijk kanker kunnen veroorzaken. Eén zo’n antioxydant is anthocyaan. Deze stof zorgt voor de rode kleur van aardbeien, maar heeft ook een cholestrol verlagende werking en werkt als ontstekingsremmer.

Je hoeft niet alleen verse aardbeien te kopen: bij sommige manieren van verwerken blijft de gezonde werking intact. Als je niet van aardbeien houdt, kun je ook blauwe bessen eten. Deze bevatten eveneens anthocyaan.

Koop aardbeien zonder gif
Aardbeien mogen dan gezond zijn, zorg wel dat je goede aardbeien koopt. Uit andere onderzoeken blijkt namelijk dat restjes pesticiden die op groente en fruit achterblijven heel slecht zijn voor je gezondheid. Zo zouden pesticides onder andere ADHD veroorzaken. Aardbeien hebben geen schil, dus eventuele pesticides komen direct op de vrucht in jouw eten.

Bron: nu.nl

Lees ook

Over de schrijver

3 reacties op “Onderzoek: aardbeien beschermen tegen welvaartsziekten”

  1. ik denk dat de consument vaak opgelicht wordt met dit soort onderzoeken!Ik weet na 25 jaar in de glastuinbouw gewerkt te hebben dat het vrijwel onmogelijk is om alleen maar biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken!En ja ook ik heb deze bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat deze groente en fruit de volgende dag gewoon in de winkel lagen als biologisch geteeld!

  2. Een vraagje ik spoel de aardbeien altijd onder warmwater even af, en daarna met koud water. Mij is wel ens verteld dat dat de bbranderigheid er uit haalt, vroeger kwam ik onder de galbulten te zitten als mik onde andere aardbeien eet.Klopt dit verhaal over het afspelen met warm water____Bedankt voor de reactie en groet Inge Hoeks

Reacties zijn uitgeschakeld.