Onderzoek bewijst: echte Italiaanse pizza is heel gezond

KankanPizza zal je niet vaak tegenkomen in een lijst van gezonde maaltijden, maar toch wijzen onderzoeken uit dat regelmatig pizza eten heel gezond is. Wanneer je namelijk kiest voor een goede pizza met originele ingrediënten, verlaag je het risico op kanker van het maag- en darm stelsel.
Dit bleek onder andere uit een onderzoek in Italie onder 22.000 proefpersonen, gepubliceerd in het European Journal of Cancer Prevention. Wie een of meer porties pizza per week at, had 59 procent minder kans op het krijgen van slokdarmkanker en 34 procent minder kans op mond- en keelkanker, zo ontdekten de onderzoekers. Ook daalde het risico op dikke darmkanker.
Olijfolie en tomaat
Ren echter niet te snel naar de supermarkt of naar de telefoon om een pizza te bestellen. Een van de vermoedelijke oorzaken kan de dosis olijfolie en tomaten zijn die een goede pizza bevat. Beide ingrediënten zijn al vaker in verband gebracht met het verlagen van risico op kanker. Het gebruiken van olijfolie werd daarbij zelfs samen te gaan met verlaging van risico op alle vormen van kanker.
De diepvries- of bezorgpizza’s die wij kennen bevatten echter niet altijd de gezonde ingrediënten van een echte Italiaanse pizza. Ze worden vaak gemaakt met veel suiker, conserveermiddelen, te veel zout en bewerkt vlees.
Zelf maken
Het originele recept bestaat uit 20 procent tomatensaus, 20 procent mozzarella, 4 procent olijfolie en minder dan 50 procent bodem. Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
Bronnen: European Journal of Cancer Prevention, 2004; 13: 447-452, Lipids in Health and disease, 2011; 10:127
Foto: kankan, Flickr.com
Lees in het aprilnummer van Medisch Dossier nog vier ‘slechte’ voedingsmiddelen die eigenlijk heel gezond zijn. Bekijk of bestel dit nummer hier.
Meer lezen?
De relatie tussen voeding en ADHD
Waarom een goed leven begint met waardering voor ons voedsel
Buiten sporten effectiever voor lichaam en geest


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

1 reactie op “Onderzoek bewijst: echte Italiaanse pizza is heel gezond”

Reacties zijn uitgeschakeld.