Onderzoek bewijst: emotie-eten helpt wel

Bron: jellywatson (Flickr.com)

In tijden van stress hebben we vaak behoefte aan taart, chocolade en ijs. Velen noemen dit fenomeen ook wel ’emotie-eten’. Onderzoek, gedaan door een team van wetenschappers van de Universiteit van Leuven in België, bewijst nu dat niet alleen de zintuigelijke ervaring troost biedt, maar dat ons lichaam simpelweg vraagt om getroost te worden op deze manier.

Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden twaalf gezonde proefpersonen zonder overgewicht. De deelnemers kregen beelden te zien van mensen met verdrietige uitdrukkingen, terwijl ze naar klassieke muziek luisterden. Ondertussen werd hun hersenactiviteit in de gaten gehouden met behulp van MRI scans. Ook werd er bij de deelnemers een voedingssonde ingebracht. De ene helft kreeg een vetzuur, dat ook in moedermelk voorkomt, toegediend. De andere helft van de deelnemers kreeg een zoutoplossing.

Op vier verschillende momenten werden de proefpersonen gevraagd om hun gevoel van honger, volheid en stemming een cijfer te geven. De resultaten toonden aan dat degenen die het vetzuur hadden gekregen, zich minder verdrietig voelden als de mensen die de zoutoplossing hadden gekregen. Maar er was geen verschil in het gevoel van honger of ‘vol zijn’.

Minder kwetsbaar
Op basis van deze resultaten vermoeden de onderzoekers dat emoties de hongersignalen die de maag naar de hersenen stuurt beïnvloeden. Dit zou betekenen dat menselijke emoties een directe rol spelen bij de keuze van wat en hoeveel iemand eet. “Vet eten lijkt ons minder kwetsbaar te maken voor verdrietige emoties, zelfs als we niet weten dat we vet eten,” aldus onderzoeksleider Lukas Van Oudenhove. De onderzoekers hopen dat ze met dit onderzoek kunnen bijdragen aan verder onderzoek naar emotionele en gewichtsgerelateerde stoornissen, zoals overgewicht, eetstoornissen en depressies.

Bron: reuters.com, bodywatch.nl

Lees ook:
Hoe duurzaamheid van binnenuit komt
Speelwinkel maakt Rotterdamse probleemwijk veiliger
Google en NASA loven miljoenen uit voor groene luchtvaart