Onderzoek bewijst: vet eten is een verslaving

Bron: roboppy (flickr.com)
Een zak chips moet leeg en een hamburger smaakt altijd naar meer. Wetenschappers in Californië en in Italië bewijzen nu dat vet eten écht verslavend werkt. Ze onderzochten de reacties van een rat op diverse voedingsmiddelen en het bleek dat bij de inname van vet voedsel er direct chemische stoffen vrijkwamen in de darmen van de rat. Deze stoffen lijken sterk op de verbindingen die ontstaan bij het gebruik van marihuana. Daarnaast bleek dat hoe meer chemische stoffen werden aangemaakt, hoe sterker de behoefte was naar vet voedsel.

Medicijn tegen overgewicht
Men wist al dat er chemicaliën bestaan die onbedwingbare trek veroorzaken. De bron was echter nog niet ontdekt. Het vinden van deze chemicaliën betekent dat er nieuwe medicijnen ontworpen kunnen worden, met als doel bestrijding van overgewicht. De eerste onderzoeken voor het nieuwe medicijn zijn al gedaan. De onderzoekers injecteerden cannabinoïde-blokkerende medicijnen in de darmen van de ratten. En met resultaat: “Het effect is opmerkelijk,” aldus Irvine Dr Daniele Piomelli, wetenschapper van de universiteit van Californië. “De ratten zijn niet langer geïnteresseerd in vet eten. Ze stopten gewoon met het eten van vet. We waren echt verbaasd.”

Kwestie van moeten
Het geneesmiddel voor mensen laat nog even op zich wachten, maar de onderzoeksresultaten zijn duidelijk: “We denken dat we eten omdat we het lekker vinden. Maar dat is het niet alleen, het is ook een kwestie van moeten”, aldus David Kessler, voormalig hoofd van de FDA. “Het heeft meer te maken met onze hersenen dan we beseffen.” Hij wijst erop dat consumenten zich bewust moeten zijn van hun lichaam. De natuurlijke signalen worden vaak over het hoofd gezien door de overvloed aan keuzes en berichten over eten. “Het is een echte strijd en niet alleen een kwestie van luiheid of een gebrek aan wilskracht.” Maar hij voegt daar wel aan toe: “Maar omdat je hersenen worden gekaapt door invloeden van buitenaf, houdt niet in dat je geen verantwoordelijkheid hebt om jezelf te beschermen. Let dus op met wat je eet.”

Bron: well.blogs.nytimes.com, takepart.com

Lees ook:
5 natuurlijke manieren om van acne af te komen
Youtube video lost misdaad op
Geef je auto op, dan mag je gratis met de tram

1 reactie op “Onderzoek bewijst: vet eten is een verslaving”

  1. Patat is vet,maar ook koolhydraatrijk. Ik ken meer chocolade,chips,koekjes en snoep verslaafden dan biefstuk,kaas,boter of olijfolie verslaafde. Ik denk eerder dat koolhydraten verslaafder zijn is trouwens kort geleden nog bewezen dan vet. Maar bij snacketen wordt liever vet aangewezen dan koolhydraten. Want stel je voor dat brood verslavend zou zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.