Onderzoek: Bob de Bouwer-mentaliteit houdt je gezond

Bron: Dustin C Oliver (Flickr.com)

Hoewel deskundigen eerder hebben beweerd dat een positieve instelling geen effect heeft op de gezondheid, beweren Australische onderzoekers nu het tegenovergestelde. Mensen die geloven dat hun leven veranderd kan worden door hun eigen inzet, leven daadwerkelijk gezonder. Professor Deborah Cobb – Clarke zegt dat zij die geloven in ‘geluk’ of ‘lotsbestemming’ meer kans hebben op een ongezonder leven dan mensen die positief denken. Haal je Bob de Bouwer-mentaliteit dus maar uit de kast!
Onderzoekers van het Melbourne Institute of Applied Economic and Social Reseach analyseerden gegevens van meer dan 7000 mensen. Ze keken vooral naar dieet, lichaamsbeweging en type persoonlijkheid. Die mensen met een ‘het kan wel’-instelling blijken gezonder te eten, meer te sporten, en minder te roken en te drinken. “Ons onderzoek laat een direct verband zien tussen de aard van persoonlijkheid en een gezonde leefstijl,” aldus Cobb – Clarke.
Professor Cobb – Clarke hoopt met deze studie meer informatie te geven over de volksgezondheid en aandoeningen als obesitas. “Het belangrijkste antwoord op de obesitas-epidemie is het verstrekken van betere informatie, maar alleen informatie is niet voldoende om mensen hun eetgewoonten te laten veranderen.”
Daarnaast bleek uit de studie dat mannen en vrouwen verschillende opvattingen hebben over de voordelen van een gezonde leefstijl. Mannen wilden fysieke resultaten van hun gezonde keuzes zien, terwijl vrouwen meer ontvankelijk zijn voor het dagelijks genot van een gezonde leefstijl. Cobb – Clarke: “Wat goed werkt voor vrouwen, werkt niet altijd voor mannen. Gender-specifieke beleidsinitiatieven die inspelen op deze doelstelling kunnen bijzonder nuttig zijn bij het bevorderen van een gezonde leefstijl.”
Bron: Daily Mail
Lees ook
Win een kookworkshop van een chefkok
Intelligentie kun je echt trainen
Zo kun je bamboe ook gebruiken