Op duurzame dinsdag bleek: we willen groene steden, slim vervoer en geen plastic

Op duurzame dinsdag zien we dat onze samenleving constant in beweging is en steeds duurzamer wordt. Allerlei ondernemende mensen werken aan initiatieven om plastic te vervangen, steden te vergroenen of het vervoer te verduurzamen. Zij stonden op deze dag in het zonnetje.
De derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, maar de eerste dinsdag van september is net zo bijzonder; het is dan duurzame dinsdag. Voor de twintigste keer wordt deze duurzame Prinsjesdag georganiseerd met een duurzame troonrede, lintjes voor duurzame helden, maar ook prijzen voor duurzame initiatieven. Deze initiatieven kun je zien als een soort research & development afdeling van onze samenleving. Ze laten zien wat er speelt en wat er nodig is om te verduurzamen.
Stichting Greenwish deed voor duurzame dinsdag onderzoek naar alle initiatieven en schreef er een uitgebreid rapport over. Wij delen graag een aantal hoofdlijnen met je.

We hebben genoeg van plastic

Verpakkingen, rietjes, plastic bekers en andere ‘single use’ plastic; we hebben er schoon genoeg van. De grote weerstand tegen plastic is ook terug te zien in de initiatieven van duurzame dinsdag. De inzenders komen met verschillende alternatieven, zoals gerecycled en biobased grondstoffen. Wat het voor deze ondernemers lastig maakt, is dat het produceren van deze alternatieven nog steeds duurder is dan het maken van ‘gewoon plastic’.

Slimme energiesystemen

Energie is allang niet meer iets dat anoniem uit de muur komt. Het komt van je dak, via de energie-coöperatie waar je lid van bent of je koopt het direct bij de boer. De vernieuwing zit in het gebruik van slimme software, big data en combinatie van gegevens om rendementen te verhogen van bijvoorbeeld warmtenetten en zonnepanelen.

We eten vegan, vers of groente uit zee

Net als met de energietransitie is ook de voedseltransitie een nieuwe fase in gegaan. Is zelf opgewekte energie al het nieuwe normaal, zo kijkt ook niemand meer op als je vegan bent, zeewier eet en je eten graag van dichtbij haalt. Ook al weten we dat de vleesindustrie een grote vervuiler is, het blijft voor velen nog regelmatig op het menu staan. En zolang vlees niet duurder wordt, is het een constante uitdaging om mensen te motiveren meer plantaardig te eten.

Al die pakketjes thuisbezorgd

We delen al een tijdje fietsen, auto’s en scooters, maar om het aantal mensen dat meedoet sneller te laten groeien, is het belangrijk dat de gemeente ruimte maakt voor deze concepten. Er zijn ook initiatieven die alternatieven zoeken voor pakketvervoer. Ons koopgedrag op internet neemt zo snel toe dat het op termijn niet meer verantwoord is om al die pakketjes thuis te bezorgen. Er wordt nagedacht over alternatieven, maar die staan nog in de kinderschoenen en hebben ondersteuning nodig.

En nog meer …

Er zijn ook nog initiatieven die inspelen op de ontwikkeling in steden. Er zijn ondernemingen die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen om een plek te vinden. Groene daken zijn er volop, net als initiatieven voor meer groen in de stad en tenslotte duurzame varianten voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Alle aspecten van onze samenleving komen eigenlijk aan bod.
Dit is slechts een samenvatting van het rapport. Je kunt het hele rapport hier nalezen. Het is zeker de moeite waard als je wilt weten wat er allemaal speelt in Nederland.
 

Over de schrijver

5 gedachten over “Op duurzame dinsdag bleek: we willen groene steden, slim vervoer en geen plastic”

  1. Pingback: Op Duurzame Dinsdag zoeken Rinske en Ineke naar trends - GreenWish

  2. Pingback: Wat zijn de duurzame alternatieven voor leer? - hetkanWEL

  3. Pingback: Kleding gemaakt van koffie. Hoe duurzaam is dat eigenlijk?

  4. Pingback: Kleding gemaakt van koffie. Hoe duurzaam is dat eigenlijk?

  5. Ik denk dat alles staat en valt met de hebzucht van mensen. Als je tevreden bent met 1 inkomen per gezin kan 1 persoon de huishouding doen, voor kinderen zorgen en ze bijv op de fiets naar school brengen. In een tuintje groentes kweken en meer produkten zelf maken zoals zeep shampoo . Het eten van geen vlees. Maar nog steeds willen mensen 2 banen voor 2 inkomens. Dan is er nergens anders meer tijd en energie voor en moet alles kant en klaar gekocht en alles met de auto vervoerd. En tot slot moet er met het vliegtuig naar verweggisstan gevlogen worden om alle stress thuis te ontvluchten. Geef mij maar jaren 60 terug. Ik zie dit zeer regelmatig om me heen.
    Natuurlijk zijn veel vrouwen nu hoogopgeleid en willen graag werken. Snap ik. Maar doe dan alles parttime met je partner. En de kids……die worden (niet dus want de volgende -oma of creche doet het wel..)opgevoed door anderen…hoe armzalig kun je het dan hebben als kind?

Reacties zijn gesloten.