Onderzoek: een blij hart is een gezond hart

Hart
Bron: Gabriela Camerotti (Flickr.com)

Het is geen nieuws dat mensen met een chronisch boze, angstige of depressieve persoonlijkheid meer kans hebben op een hartaanval. Maar nieuwe studie van onderzoekers van de Harvard School of Public Health bewijst dat het hebben van een vrolijke en optimistische kijk op de wereld je simpelweg beschermt tegen hart- en vaatziekten. “In plaats van je uitsluitend te richten op hoe je risico’s kunt verminderen, kun je je dus ook concentreren op hoe je jouw positieve kant kunt versterken,” aldus hoofdonderzoeker Julia Boehm.
Boehm ontdekte dat mensen met een beter gevoel van welzijn een gezondere bloeddruk, cholesterolgehalte en gewicht hebben. Daarnaast bewegen ze meer, eten ze gezonder, slapen ze genoeg en roken ze niet. Er is echter meer onderzoek nodig om te weten of een positieve kijk op het leven al voldoende is, of dat je je juist door gezonder te leven positiever en optimistischer voelt, aldus Boehm.
Geniet van een zonnige dag
Meer onderzoek is dus nodig, maar het verband tussen psychische en lichamelijk welzijn is logisch. Dat vindt Dr Elizabeth Jackson van de Universiteit van Michigan en American College of Cardiology. Onder haar eigen hartpatiënten merkt ze dat mensen die zelf de controle hebben over hun leven en daarin investeren, betere zorgresultaten hebben. Ze realiseert zich echter ook dat niet iedereen een positieve kijk op het leven heeft: “Met name in slechte economische tijden is het moeilijk om optimistisch te blijven. Maar het nemen van een moment om te ontspannen of genieten van een zonnige dag, kan het hart al gezonder maken,” stelt Jackson.
Bron: USA Today
Lees ook
Vrouw krijgt na 35 jaar haar stem terug
Getinte ramen leveren zonne-energie
Windmolen maakt water in woestijn