Onderzoek: elektrische auto’s zijn echt milieuvriendelijker

De Nissan Leaf. Foto: Tom Raftery, Flickr.

Is de elektrische auto nou wel zoveel schoner dan een conventionele auto op benzine en diesel? Een wetenschappelijk team van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Trondheim zocht het uit. Het antwoord is een voorzichtig ja. Elektrische auto’s zorgen voor minder CO2 uitstoot dan conventionele auto’s, maar er kunnen nog veel stappen gezet worden om ze nog milieuvriendelijker te maken.
Lees ook
Een volle tank voor 4 euro
Palestijnse taxi-chauffeur bouwt elektrische auto voor €800
Zonnepanelen voor je elektrische auto? Lees ons dossier zonne-energie
Professor Anders Hammer Strømman en zijn team bekeken de milieu-impact van de hele levenscyclus van een elektrische auto, van productie tot gebruik en recycling als de auto naar de sloop gaat. In de berekening werd alleen rekening gehouden met volledig elektrische auto’s, zoals de Nissan Leaf. Hybride modellen, zoals de Toyota Prius, werden niet meegenomen. Zij vergeleken elektrische auto’s vervolgens met reguliere auto’s die op benzine en diesel rijden. Wat bleek? De productie van elektrische auto’s had een twee keer grotere impact op het milieu dan reguliere auto’s. Omdat elektrische auto’s echter een stuk schoner zijn in gebruik, zijn ze uiteindelijk toch beter voor het milieu. Bij kilometerstand van 150.000 km, dragen elektrische auto’s 10 tot 24% minder bij aan opwarming van de aarde dan conventionele auto’s.
In de berekening werd ervan uitgegaan dat de elektrische auto’s met standaard Europese stroom werden opgeladen, dus met relatief veel elektriciteit uit kolen. Als de auto’s met behulp van zonnepanelen of windmolens worden opgeladen, kan de milieu-impact van elektrisch rijden een stuk beter worden.
Het grote mogelijk vervuilende onderdeel van de elektrische auto is de accu. Hier zitten veel giftige materialen in, die grote schade aan mens en milieu kunnen toebrengen. Ook is er kans dat er een tekort komt aan de mineralen en metalen die in de accu gebruikt worden. Om de milieu-impact van de batterij te minimaliseren is het belangrijk dat in alle onderdelen van het productieproces, van het winnen van mineralen in mijnen tot het recyclen van gebruikte accu’s, rekening wordt gehouden met het milieu.
Volgens de onderzoekers moet het gebruik van elektrische auto’s gepaard gaan met een groei van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Als deze koppeling wordt gemaakt, kunnen elektrische auto’s zorgen voor een sterke vermindering van de impact die auto’s hebben op het milieu, vooral gelet op klimaatverandering, luchtkwaliteit en het behoud van fossiele brandstoffen.
Journal of Industrial Ecology, ZME Science

Over de schrijver

6 reacties op “Onderzoek: elektrische auto’s zijn echt milieuvriendelijker”

 1. Wetenschappeliojk onderzoekt geeft uitkomsten afhankelijk van WAT er is onderzocht. In dit geval ev's die hun hele leven doen met 1 set accu's. En die bestaan (nog) niet. De aanschaf van een tweede set accu's haalt het hele resultaat onderuit, laat staan een derde – auto's gaan tegenwoordig makkelijk 20 jaar mee…..

 2. Blijkbaar neemt deze studie aan dat een auto gemiddeld 150.000 km rijdt ofwel zo'n 12 jaar.
  Voorj een e-auto is het brandstofverbruik aanzienlijk goedkoper – zie "een volle tank voor 4 euro". Een lage prijs zorgt voor meer verbruik. Dus bij een meerverbruik van meer dan 10% is een e-auto niet meer "echt milieuvriendelijk"

  1. Ik weet het in zoverre beter, dat ik gewoon oa de Volkskrant lees. De emissies van electrische auto's zijn niet veel minder dan van zuinige benzine/diesel-auto's. Dat is alleen op te lossen door uitsluitend groene stroom te gebruiken. Daar komt nog bovenop het enorme milieuprobleem dat veroorzaakt wordt door de accu's, die niet afbreekbaar zijn en dus veel extra milieuverontreiniging veroorzaken.

 3. Pas als er volledig op groene stroom wordt gereden is het enigszins milieuvriendelijker. Blijven we nog steeds zitten met enorm vervuilende accu's, waar nog geen oplossing voor is. Een electrische fiets is overigens te allen tijde meer milieuvervuilend en deze wanproducten zouden alleen al om die reden veerboden moeten worden.

  1. @Kor
   Dus u weet meer over elektrisch rijden ,door stukjes te lezen uit een krant dan een professor die en een heel wetenschappers van een Noorse universiteit?
   Ik ben zelf een elektrische rijder en vindt niet dat het mijn verantwoording is over de manier waarop de stroom wordt opgewekt, dit lijk me meer een taak voor onze overheid. Oh ja maar die verdienen natuurlijk aan de verkoop van fossiele brandstof aan de pomp. Ik probeer mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu, door elektrisch te rijden ondanks een beperkte actieradius. Het is aan de overheid om er voor te zorgen dat dit groen gebeurd. Maar zelfs zonder groene stroom blijf dit naar mijn mening die ik heb na het lezen van stukjes op internet en in verschillende bladen en kranten dat schoner dan rijden op brandstof.
   Ik zou zeggen maak zelf eens een rit in een elektrische auto, het zal je zeker bevallen.

Reacties zijn uitgeschakeld.