Onderzoek: groen is trending

3640637459 7Ba11A1Fda
Groen Doen Is Leuk, Aantrekkelijk En Zelfs Trendy. Foto: D Sharon Pruitt, Flickr

“De geitenwollen sok lijkt definitief aan de wilgen gehangen.” Dat concludeert de milieu-organisatie Natuur & Milieu naar aanleiding van een Motivaction onderzoek naar de groene ideeën en voorkeuren van de Nederlanders. Groen is trendy: een grote meerderheid van de Nederlands staat positief tegen duurzame onderwerpen en heeft ook daadwerkelijke plannen om groener te worden. 
Een paar highlights uit het onderzoek:
* 87% van de Nederlanders vindt een schoon milieu noodzakelijk voor het voortbestaan van onze samenleving.
* Luchtvervuiling en het verdwijnen van natuur vormen de twee grootste milieuzorgen van de Nederlandse bevolking.
* Veel Nederlanders staan positief tegenover groene onderwerpen zoals zonnepanelen, elektrisch rijden en minder vlees eten. Er blijkt ook een redelijke bereidheid om daadwerkelijk groener te leven. Vooral het aanschaffen van zonnepanelen is populair: 43% van de ondervraagden wil graag zelf zonnepanelen hebben.
* Consumenten verwachten van milieu-organisaties vooral dat ze hen tips geven over hoe ze duurzamer kunnen leven, inkoopvoordeelacties bieden voor nieuwe producten en meehelpen met het bedenken van nieuwe duurzame oplossingen.
* Een grote meerderheid vindt dat “groen” de afgelopen veertig jaar aantrekkelijker (80%), gemakkelijker (66%), leuker (65%) en zelfs trendy (64%)  is geworden. Alleen op financieel gebied is milieuvriendelijk zijn niet verbeterd: 58% van de Nederlanders vind dit financieel onaantrekkelijk.
* Iets meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat vooral de overheid milieuproblemen zou moeten aanpakken. Met name zouden er strengere regels moeten gelden voor milieuvervuiling.
* Het bedrijfsleven doet nog niet voldoende aan milieu: 88% vindt dat bedrijven moeten investeren in milieuvriendelijke producten, 60% vindt ook dat bedrijven dit nog niet voldoende doen.
* Ahold wordt gezien als het  ‘groenste AEX-genoteerde bedrijf’. Philips, Unilever, Heineken en PostNL staan ook in de top 5.
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder 1246 Nederlanders. Het werd uitgevoerd ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van Natuur & Milieu.
Bron: Natuur & Milieu. Hier vind je de factsheet van het onderzoek
Lees ook
Op zoek naar praktische tips om groener te leven? Hier vind je ze!
Zo krijg je zonnepanelen op je dak
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
 

Over de schrijver

1 gedachte over “Onderzoek: groen is trending”

  1. "Het maken van groene keuzes is de afgelopen 40 jaar aantrekkelijker geworden, vinden acht van de tien Nederlanders" begint het (pers)bericht. Vermist ik aanneem dat deze vraag ook aan 40- gesteld is, ben ik gestopt met lezen. Waarom geld verspillen aan een onzinnig onderzoek?
    Vergelijk ook de gekleurde vraagstelling:
    – 43% van de ondervraagden wil graag zelf zonnepanelen hebben. En die andere 57%?
    – 60% vindt ook dat bedrijven dit nog niet voldoende doen, En die andere 40%?
    Manipuleren noem je dat.

Reacties zijn gesloten.