Waarom rijke bankiers graaien

2207307656 B71Dc9D2Ef
Foto: Muffet, Flickr

De hebzucht van alreeds superrijke bankiers veroorzaakte de financiële crisis. Maar dat zou niemand hoeven te verbazen. Het is ook volstrekt begrijpelijk dat we tegenwoordig minder willen uitgeven aan ontwikkelingshulp dan dertig jaar geleden, terwijl we toch een stuk rijker zijn geworden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk: hoe rijker mensen zijn, des te minder zijn ze bereid te geven.
Je zou zeggen dat rijke mensen makkelijker geven: ze hebben immers al alles wat ze nodig hebben. Psychologen Paul Piff en Dacher Keltner van de Amerikaanse Berkeley universiteit bewezen echter het tegendeel in een serie onderzoeken. Medeleven en vrijgevigheid bleken juist niet een sterk punt van rijken te zijn. Zo onderzochten Piff en Keltner bij een druk kruispunt de rijstijl van mensen. Het bleek dat rijders in dure auto’s minder vaak voorrang verleenden of netjes op hun beurt wachtten.
Een ander experiment was nog typerender. Piff en Keltner wilden checken of mensen echt egoïstisch worden van rijk zijn. Het kan namelijk ook zijn dat egoïstische mensen vaker rijk worden. Ze vroegen mensen om een paar minuten zichzelf te vergelijken met anderen die het financieel minder óf financieel beter hadden. Vervolgens boden ze deze mensen een bak met snoep aan, waar ze een graai uit konden doen om mee te nemen naar huis. Het snoep dat overbleef, vertelden de onderzoekers, zou naar kinderen in de buurt gaan. Opmerkelijk genoeg namen de mensen die zich hadden vergeleken met armere mensen, méér snoep mee naar huis.
Volgens Scientific American heeft het onderzoek van de twee psychologen belangrijke gevolgen. Een citaat: “De machtigste mensen onder ons zullen waarschijnlijk het minst rekening houden met behoeftigen en armen.” Het onderzoek van Keltner en Piff “helpt te verklaren waarom Goldman Sachs en andere invloedrijke financiële corporaties broedplaatsen zijn voor hebzuchtig gedrag. Hoewel hebzucht een algemene menselijke emotie is, heeft het de sterkste greep op mensen die al het meeste hebben.”
Lees het hele verhaal op Scientific American
Lees ook
Grieken stappen over op alternatieve munt
Zo werkt duurzaam sparen en beleggen
Franse bank scheldt schulden allerarmsten kwijt

Over de schrijver

2 gedachten over “Waarom rijke bankiers graaien”

  1. Oude wijn in nieuwe zakken…Is altijd al zo geweest als je de geschiedenis er op na slaat…had men geen onderzoek voor hoeven doen…Voorbeelden ten over..

Reacties zijn gesloten.