Onderzoek: honden hebben menselijke gevoelens

foto: Yvon, Flickr

Heeft u moeite om op maandag op gang te komen? Grote kans dat uw hond het ook moeilijk heeft met de overschakeling naar een nieuwe werkweek. Uit nieuw onderzoek dat in het blad Biology Letters is verschenen, blijkt dat honden empathisch zijn. Sterker nog: hulphonden blijken zelfs de emoties van hun zieke of bedrukte baasjes over te nemen.

Empathie wordt wel gezien als een van de typisch menselijke kwaliteiten, maar blijkt niet alleen voorbehouden aan mensen.

Meevoelen of na-apen

Het is vrij lastig om vast te stellen of honden nu echt met ons meevoelen. Want is er nu echt sprake van empathie of bootsen de dieren ons gedrag alleen maar na? Een voorbeeld: als wij geeuwen dan hebben honden de neiging om ook te geeuwen. Dat is niet omdat ze met ons meevoelen; het wordt door het onderbewustzijn ingegeven en de dieren doen ons dan alleen maar na. Nieuw onderzoek toont aan honden tot meer in staat zijn dan ons na-apen.

Honden kunnen niet alleen aanvoelen wat hun baas voelt maar kunnen daar ook adequaat op proberen te reageren door te helpen. Zoals aandacht vragen door te blaffen als iemand in nood is. Hun empathie gaat dus verder dan het overnemen van gedrag. Dat gaat zelfs zo ver dat sommige therapiehonden de emoties of stress van mensen overnemen, volgens het onderzoek in Biology Letters.

Therapiehonden

Therapiehonden zijn getrainde honden die worden ingezet bij zieken of bijvoorbeeld bij gedragstherapie van kinderen met autisme. Honden zijn roedeldieren en hebben behoefte aan contact, interactie en communicatie. Honden geven een gevoel van kameraadschap en vertrouwen. In de aanwezigheid van een hond verlaagt de bloeddruk waardoor mensen zich prettiger voelen. Een hond kan de genezing en de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling verbeteren.

De wetenschappers bestudeerden het gedrag van hulphonden. De dieren bleken zowel emotioneel als fysiek beïnvloed te worden door het werk dat ze moesten doen. De meeste dieren hadden na gedane arbeid behoefte aan ontspanning en kalmerende woorden.

Niet goedgelovig

Overigens wijst alles erop dat honden feilloos weten of uw gevoelens echt zijn. In een experiment lieten de wetenschappers een aantal baasjes doen alsof ze een hartaanval of een ongelukje kregen. De honden leken verward, maar reageerden niet echt medelevend. De onderzoekers denken dat de dieren pas meeleven als ze meerdere signalen krijgen dat een baasje het moeilijk heeft. Die signalen betreffen niet alleen bepaald gedrag, maar ook bijvoorbeeld geuren en geluiden. Een hond laat zich dus niet zomaar voor de gek houden.

bronnen: Scientias, Biology Letters, Therapiehond

Lees ook

 

Over de schrijver

1 reactie op “Onderzoek: honden hebben menselijke gevoelens”

Reacties zijn uitgeschakeld.