Onderzoek: Huwelijk maakt hart gezond

Uit recent Amerikaans onderzoek onder bypass- patiënten blijkt dat een gelukkig hart vaak een gezonder hart is. Onderzoekers bewijzen dat gelukkig getrouwde proefpersonen meer kans maakten om vijftien jaar na hun operatie nog in leven te zijn.

Ten opzichte van weduwen, weduwnaren gescheiden of single proefpersonen was dit zelfs meer dan drie keer zoveel kans. “Er is iets in een goede relatie dat mensen helpt op schema blijven,” aldus hoofdauteur Kathleen King, een professor van de Universiteit van Rochester.

Het gelukkig getrouwde hart
De onderzoekers volgden 225 mensen die tussen 1987 en 1990 een bypass hadden ondergaan. Ze vroegen getrouwde deelnemers een jaar na de operatie of ze nog tevreden waren in hun relatie. Vervolgens checkten ze hoeveel patiënten er na vijftien jaar waren gestorven. Het bleek dat 83% van de gelukkig getrouwde vrouwen nog in leven waren. Van de ongehuwde vrouwen was dit 27%.

De overlevingskansen voor de gelukkig getrouwde man was ook 83%, maar ook de man die ontevreden was met zijn relatie had 60% kans om nog in leven te zijn. De ongehuwde mannen bleven achter met 36%. King trekt haar conclusies: “Voor mannen maakt het niet zo’n groot verschil of ze tevreden zijn of niet. Alleen het feit dat ze getrouwd zijn, geeft hen al een voordeel. Voor vrouwen geldt dat ze juist wél gelukkig moeten zijn met hun relatie.”

De zorgende partner
Dankzij deze resultaten weten we dus dat een huwelijk net zoveel invloed blijkt te hebben op onze gezondheid als bijvoorbeeld roken, te hoge bloeddruk en overgewicht. King denkt dit te kunnen verklaren: “Om gezond te blijven na een bypass, moet je jouw gewoonten veranderen. Wanneer je gelukkig getrouwd bent, zal iemand je aanmoedigen en helpen om meer te bewegen, op dieet te gaan en te stoppen met roken.”

Bron: thechronicleherald.ca, scientias.nl

 

1 reactie op “Onderzoek: Huwelijk maakt hart gezond”

  1. Pingback: Duurzame trouwjurken voor een eco-vriendelijke bruiloft

Reacties zijn uitgeschakeld.