
Volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek zorgt internet ervoor dat we feiten minder goed onthouden. We verwachten namelijk dat we op een later moment via internet wel kunnen checken waar we die afspraak hebben of wat er precies gebeurde in 1600. Wel onthouden we beter wáár we de juiste informatie kunnen vinden.
Dr. Betsy Sparrow van Columbia University kwam tot deze conclusie na een serie experimenten waarbij ze het geheugen van studenten testte. Studenten die van tevoren te horen kregen dat zij bepaalde informatie op een later moment weer konden opzoeken, waren aanmerkelijk slechter in het onthouden van die informatie. Wel waren ze goed in staat te onthouden waar ze de informatie konden vinden.
Volgens Sparrow gebruiken mensen het internet steeds vaker als een externe “geheugenbank”. Deze ontlast ons brein omdat het opslaan van informatie in ons hoofd minder nodig is.
“Ik denk niet dat Google ons dom maakt — we veranderen alleen de manier waarop we dingen onthouden. Als je tegenwoordig zelfs informatie online kunt vinden als je op straat loopt, dan is onthouden waar je de informatie kan vinden de vaardigheid die je nodig hebt” aldus Sparrow.
Bron: BBC News
Illustratie: xkcd.com
Lees ook
1 gedachte over “Onderzoek: internet maakt ons vergeetachtig, maar niet dom”
Draadloos internet: WiFi is wel slecht voor je gezondheid en hersenen…
http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s…
Reacties zijn gesloten.