Onderzoek: kadootjes geven maakt peuters gelukkiger dan ze krijgen

Bron: MarcelGermain (Flickr.com)

Zelfs peuters worden gelukkig van het geven van een kado. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van drie psychologen aan de Universiteit van Britisch Columbia. De studie constateert dat peuters onder de twee jaar gelukkiger zijn wanneer ze trakteren, dan wanneer ze een traktatie ontvangen. Ook blijkt dat peuters nog veel gelukkiger worden wanneer ze iets van henzelf weggeven, in plaats van een identiek presentje dat niet van hen is.
Deze bevindingen ondersteunen recent onderzoek, waaruit blijkt dat volwassenen zich beter voelen als ze een ander kunnen helpen. “Mensen hebben de neiging te veronderstellen dat peuters van nature egoïstisch zijn,” aldus Dr. Lara Aknin, één van de onderzoekers. “Deze bevindingen tonen aan dat kinderen dus gelukkiger zijn wanneer ze iets kunnen weggeven. En het meest opwindende aan deze bevindingen is dat kinderen het gelukkigst zijn wanneer ze hun eigen waardevolle middelen weggeven, in plaats van dat ze iets weggeven dat niet van hen is,” zegt Aknin.
Het onderzoek
Tijdens de studie kreeg elk kind wat lekkers. Een paar minuten later werd de peuter gevraagd om wat van deze lekkernijen weg te geven aan een marionet. Ook had de onderzoeker een extra snoepje om weg te geven. Het bleek dat de peuters een groter geluksgevoel kregen bij het delen van de eigen traktatie, dan bij het weggeven van de traktatie van de onderzoeker.
Menselijke natuur
Deze bevindingen werpen een licht op een al lang bestaand raadsel: waarom helpen mensen een ander – zelfs als ze die niet kennen? Een deel van het antwoord lijkt te zijn dat geven goed voelt. Het feit dat peuters hetzelfde ervaren, suggereert dat het vermogen om plezier te hebben in het helpen van de medemens, diep verweven zit in de menselijke natuur.
Bron: medicalxpress.com
Lees ook
Adidas maakt misstap met slavenschoenen
Zwaarlijvigen eten voedsel voor 1 miljard mensen
Grote schoonmaak start met 250 kilo in het IJ gooien