Onderzoek: lief zijn voor jezelf is gezond

517473403 42Fc6258C8
Foto: Bloggyboulga, Flickr

Zit je weer te schransen en spreek je jezelf bestraffend toe? Niet doen. Nieuw onderzoek geeft aan dat lief voor jezelf zijn veel gezonder is.

Dr. Neff van de Universiteit van Texas deed onderzoek naar zelfcompassie. Zij concludeerde dat veel mensen die lief en begripvol zijn als anderen fouten maken, vaak keihard zijn voor zichzelf. Maar jezelf en je fouten te accepteren blijkt beter voor je en helpt je om minder vaak de fout in te gaan.

Dr. Neff ontwierp een “zelfcompassie” schaal. Mensen die hoog scoren in deze schaal zijn gelukkiger, optimistischer en eten gezonder. Zelfcompassie helpt om gemotiveerd te blijven als je problemen op wilt lossen — of het nou gaat om teveel eten of een probleem op je werk.

“Zelfcompassie is heel goed voor je motivatie”, aldus Dr. Neff. “Dat je je eigen kinderen geen vijf bakken met ijs laat eten heeft te maken met je liefde voor hen. Met zelfcompassie, als je van jezelf houdt, doe je wat goed voor je is in plaats van wat slecht voor je is.”

De psychotherapeut Jean Fain ontwierp een nieuw dieet op basis van het onderzoek. “Zelfcompassie is het missende bestanddeel van elk dieet” aldus Fain.

Bron: New York Times

Lees ook

Over de schrijver

1 gedachte over “Onderzoek: lief zijn voor jezelf is gezond”

 1. Shalom Marlou, Ik ( Marianne Duin ) ben in september 2010 begonnen met een 2 jarige opleiding Schoonheidsspecialiste.
  Nu ben ik voor mijn salon "maridu öp zoek naar een "groen"merk voor schoonheidsproducten en die ook veerantwoord omgaat met Gods schepping.
  Nu kan ik niet achterhalen wat voor merk je in je bestand hebr, kaj je mij daarover mailen?
  Ben benieuwd wat er daar uit voorlomt1

  Met vriendelijke groet en Gods volle rijke xegen toe gewenst door:
  Marianne Duin
  Somerset 97
  7551 KN Hengelo OV
  06-42165549
  marianne.duin@hotmail.com

Reacties zijn gesloten.