Onderzoek: liefde heeft zelfde invloed als cocaïne

Bron: Flickr.com – Nattu

Verliefd zijn heeft dezelfde invloed op het brein als stimulerende drugs, zoals cocaïne. Onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten en het universitair ziekenhuis van Genève ontdekten dit toen zij hersenscans maakten van 120 mannen en vrouwen.

Liefde is complex proces
Verliefdheid wordt vaak afgedaan als een simpele emotie. Maar in werkelijkheid is het een complex proces dat invloed heeft op verschillende gebieden van de hersenen. Het onderzoek toonde aan dat bij hevig verliefde mensen meer dopamine werd aangemaakt. De proefpersonen werden dromerig, verlangend en hadden meer energie. Ook werden ze oplettender, soms zelfs hyperactief, gedroegen ze zich doelgerichter en werd hun kortetermijngeheugen beter. Daarnaast werd er adrenaline aangemaakt, waardoor hun hart sneller ging kloppen. Door de verliefdheid en de vrijgekomen hormonen veranderde het zelfbeeld van de proefpersonen en hadden ze minder last van angstgevoelens. Drugs, waaronder cocaïne, kunnen een soortgelijk effect op het brein hebben.

Liefde op eerste gezicht bestaat echt
Onderzoeker Stephanie Ortique ontdekte ook dat het brein maar een vijfde van een seconde nodig heeft om verliefd te worden. Het bekende ‘liefde op het eerste gezicht’ lijkt dus echt te bestaan. De resultaten van het onderzoek kunnen gebruikt worden om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor mensen met problemen als een relatiecrisis, depressie na scheiding of een relatieverslaving. En natuurlijk levert het wetenschappelijk bewijs voor wat iedereen al lang wist: liefde kan je leven én je lijf op z’n kop zetten.

Bron: vrouwonline.nl, The Independent

3 reacties op “Onderzoek: liefde heeft zelfde invloed als cocaïne”

 1. (Meer) Liefde zorgt voor meer van het hormoon oxytocine in het vrouwenlichaam, waardoor ze ook minder snel last hebben van stress (wat ziek kan maken), verslavingen en vreetbuien… http://nl.wikipedia.org/wiki/Oxytocine

  De mannelijke variant van het hormoon oxytocine is vasopressine.
  Een tekort van vasopressine bij mannen wordt o.a. veroorzaakt door een tekort aan Liefde en het nuttigen van alcohol en cafeïne.
  Cocaine heeft dezelfde werking als cafeine.
  (Vandaar dat men veel en vaak moet plassen als er (veel) koffie, thee, cola of alcohol houdende dranken gedronken wordt).
  …Wat bij mannen o.a. lijdt tot agressie, een verhoogde bloeddruk, slecht geheugen, verslavingen en seksueel onrustig zijn (Polygamie, promiscue)… http://nl.wikipedia.org/wiki/Antidiuretisch_hormo

 2. Jee, wat een lekker ding. Dit dacht ik 15 jaar geleden toen ik mijn huidige man voor de eerste keer zag. Hij had nog niet eens iets gezegd, keek echt niet blij, had absoluut geen leuke kleding aan, maar het was een ontzettend lekker ding. Oke, de spanning is er na verloop van de tijd wel wat af, daarentegen blijft hij me boeien.

Reacties zijn uitgeschakeld.