Onderzoek: mindfulness helpt bij astma en chronische pijn

7676636834 F0Bbcbea62
Foto: Relaxing Music, Flickr

Mensen met chronische en stressgerelateerde ontstekingskwalen zoals reumatoïde artritis, darminfecties en astma, vinden waarschijnlijk baat bij mindfulness-meditatie. Een recent onderzoek van de universiteit van Wisconsin, Verenigde Staten, wijst in die richting.
‘Stressvermindering door Mindfulness’ is de naam van een methode die werd ontwikkeld voor patiënten met chronische pijn. Hij bestaat uit voortdurende concentratie op de ademhaling, op je lichamelijke gewaarwordingen en op gedachten die in je opkomen. Deze mindfulness-antistresstherapie kan zittend, lopend of tijdens yoga gebeuren. Hoewel de populariteit van mindfulness al jaren stijgt, was er tot nog toe was er weinig wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit hiervan. Dit onderzoek brengt daar verandering in.
Gymnastiek
Het vergelijkt voor het eerst het effect van mindfulness met andere vormen van therapie zoals ondersteunende sociale interactie, deskundige instructie of het leren van nieuwe vaardigheden. Het team van dr. Rosenkranz uit Wisconsin bestudeerde twee vergelijkbare groepen patiënten.
De ene groep deed enige tijd aan mindfulness, de andere deed in dezelfde periode aan andere beproefde manieren die stressreducerend werken, zoals regelmatige gymnastische oefeningen. De onderzoekers keken hoe dit zich verhoudt tot mindfulness- methodes zoals loopmeditatie. Beide groepen besteedden evenveel tijd aan hun training, kregen gelijk gekwalificeerde docenten en evenveel oefeningen voor thuis mee.
“Zo konden we zien of er veranderingen plaatsvonden die specifiek zijn voor mindfulness’, legt onderzoekster Rosenkranz uit. Met een speciale test die sociale stress meet, de Trier Social Stress Test, en een crème die capsaïcine bevat, een prikkelende stof die van pepers afkomstig is, onderzochten de onderzoekers hoe het immuunsysteem reageerde voor en na het onderzoek.
Zowel de ‘nuchtere’ methode van gymnastiek en gezond eten, als de mindfulness-methode bleken stressverminderend te werken. Maar mindfulness remde de stressgerelateerde ontstekingen sterker af. Deze uitkomsten tonen aan dat mensen met chronische ontstekingen er sterk bij gebaat zijn, als ze leren hun emoties beheersen in stressvolle situaties.
Medicijnen
De studie laat ook zien dat mindfulness meer verlichtend werkt bij ontstekingspijnen dan andere activiteiten die je welzijn bevorderen. Rosenkranz benadrukt dat mindfulness geen wondermiddel is. “Het onderzoek laat alleen zien dat mindfulness in specifieke situaties goed werkt, en dat bepaalde mensen waarschijnlijk meer baat vinden bij mindfulness dan bij andere methodes.”
Bij een aantal mensen helpen bijvoorbeeld gewone farmaceutische medicijnen niet. Ze hebben veel last van bijwerkingen, of hun lijf reageert gewoon niet op de anti-ontstekingsmedicijn. Rosenkranz: “Mindfulness voor stressreductie kan een goedkoop alternatief of een waardevolle aanvulling zijn op een standaardbehandeling. En iedereen kan het eenvoudig thuis toepassen, steeds als ze het nodig hebben.”
Bron: Medicalxpress
Lees ook
Mindfulness maakt pijn hanteerbaarder
Sneller op de been na borstkanker dankzij mindfulness
Meditatie als antwoord op eenzaamheid
 

Over de schrijver