Onderzoek naar schaliegasboringen wordt geheim gehouden

Foto: Gasland
Foto: Gasland

Milieudefensie wordt door het Ministerie van Economische Zaken gedwongen om een geheimhoudingsverklaring te tekenen met betrekking tot het onderzoek naar de risico’s van schaliegasboringen. Dat meldde de milieuorganisatie gisteravond. De besprekingen in de klankbordgroep voor dit onderzoek van EZ, waar Milieudefensie lid van is, waren aanvankelijk ‘in principe openbaar’. Milieudefensie weigert te ondertekenen.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Amsterdam verklaart zich schaliegasvrij
Tweede Kamer laat zich verleiden door schaliegassprookje
Dat betekent dat Milieudefensie niet langer uitgenodigd wordt voor vervolgbijeenkomsten en het concept niet mag inzien. Geert Ritsema, campagneleider van Milieudefensie en lid van de klankbordgroep: “Minister Kamp van Economische Zaken verandert de regels van het spel tijdens de wedstrijd. Hij wil het debat in achterkamertjes gaan voeren. Daar lenen wij ons niet voor.”
Het onderzoek zou in juli klaar zijn, maar Kamp wil pas in september het rapport openbaar maken. Dat geeft hem de kans het rapport van commentaar te voorzien in een beleidsnotitie.
De werkwijze van Kamp zal de geloofwaardigheid van het rapport niet versterken. Bij de start van het onderzoek werd er door Groen Links al op gewezen dat het onderzoek wordt uitgevoerd door partijen die belang hebben bij schaliegasboringen.

Bron: Milieudefensie

Over de schrijver