Onderzoek: pesticiden tot 1000 keer giftiger dan gedacht

Onderzoeker Spuit Roundup. Foto: Robert Burns
Onderzoeker Spuit Roundup. Foto: Robert Burns

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van pesticiden moet anders berekend worden, stellen onderzoekers.

Uit een onderzoek van de Franse bioloog Gilles-Eric Séralini blijkt dat veel gebruikte bestrijdingsmiddelen twee tot 1.056 keer giftiger zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Aan het onderzoek hebben ook wetenschappers van de universiteit van Caen en het Committee for Independent Research and Information on Genetic Engineering (Criigen) meegewerkt. De studie wordt binnenkort in het tijdschrift BioMed Research International gepubliceerd.

Volgens de onderzoekers zijn de pesticiden als geheel giftiger dan de werkzame bestanddelen. Die werkzame bestanddelen worden meestal apart onderzocht op schadelijkheid voor de menselijke gezondheid. In combinatie met andere stoffen in bestrijdingsmiddelen worden de werkzame bestanddelen twee tot ruim duizend keer schadelijker dan de losse stoffen.

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van pesticiden zou anders berekend moeten worden, stellen Séralini, hoogleraar moleculaire biologie aan de universiteit van Caen, en zijn mede-onderzoekers voor. Voor het onderzoek zijn negen veelgebruikte pesticiden getest. Ze bleken allemaal giftiger dan werd beweerd. De veel gebruikte onkruidverdelger Roundup bleek het meest giftig.

Eerder onderzoek van Séralini naar genetisch gemanipuleerd voedsel en Roundup (beide producten van Monsanto) geldt als omstreden. Volgens het onderzoek, dat in 2012 werd gepubliceerd in het tijdschrift Food and Chemical Toxicology, ontwikkelden ratten die werden blootgesteld aan Roundup en genetisch gemanipuleerde mais aten kwaadaardige tumoren. Aan de opzet en verifieerbaarheid van het onderzoek bleek volgens andere wetenschappers veel te mankeren. Daarom verwijderde de redactie van Food and Chemical Toxicology het artikel uit het archief. Séralini weigerde het onderzoek in te trekken.

De rattensoort die Séralini had gebruikt, Sprague-Dawley ratten, zijn gevoelig voor kanker en hebben een levensduur van gemiddeld twee jaar. In de twee jaar durende studie zouden er sowieso veel ratten zijn gestorven, ook als ze geen gmo-mais en Roundup hadden geconsumeerd. Het bleef onduidelijk wat de controleratten hadden gegeten en onder welke omstandigheden ze werden gehouden.

Volgens Séralini werd zijn rattenonderzoek aangevallen omdat een medewerker van Monsanto adjunct-hoofdredacteur van Food and Chemical Toxicology werd na publicatie van het artikel. 900 wetenschappers hebben opgeroepen om het onderzoek weer op te nemen in de database van Food and Chemical Toxicology.

360, het beste uit de internationale pers.

Bron: 3602360

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

3D printer maakt ledematen voor kinderen Zuid-Soedan

Paus Franciscus moet Rooms-Katholieke Kerk hervormen

Gezond eten is goedkoper dan de meeste mensen denken

Over de schrijver

4 gedachten over “Onderzoek: pesticiden tot 1000 keer giftiger dan gedacht”

  1. Pingback: » GroenLinks wil dat Medemblik eerder stopt met gebruik RoundUpMedemblik Actueel

  2. Daarom zijn onze Kleinkinderen vaak ziek die zijn vergiftigd door…………………………
    Wij zelf zijn nog redelijk schoon in ons lichaam maar eten wel te veel bespoten producten. totdat iemand een Multinational voor de rechtbank sleept dan weten de dames en heren politici er niets van. onze lichamen worden bevuilt en u hoeft het fabriek voedsel toch niet te eten?
    Was U trouwens in uw kinderjaren ook zo vaak ziek?

Reacties zijn gesloten.