Onderzoek: schalieboringen vervuilen drinkwater

Gasboring in Wyoming. Foto: wikimedia commons

Volgens de gasindustrie is het onmogelijk,  volgens de EPA, het milieuagentschap van de Amerikaanse overheid, gebeurt het toch echt: boringen naar schaliegas vervuilen het drinkwater. De EPA baseert zich op een onderzoek naar waterbronnen in Pavillion, Wyoming, in de VS. Dit is de eerste keer dat er een onderbouwde link wordt gelegd tussen schalieboringen en vervuiling van drinkwater.

Eerder al had de EPA het giftige benzeen en andere koolwaterstoffen in het water van Pavillion aangetroffen. In een nieuw rapport wijst de organisatie het boren naar schaliegas als bron aan. Bij schaliegas boringen, ook wel “fracking” genoemd, worden grote hoeveelheden water met chemicaliën de grond in gespoten, om gas uit schaliegesteente te winnen.

Natuurlijk krijgt het rapport de nodige tegenwind. Een Republikeinse senator noemde het onderzoek onderdeel van Obama’s “oorlog tegen fossiele brandstoffen.” Een woordvoerder van een van de gasbedrijven in Wyoming suggereerde dat de EPA monsters gebruikte die op een andere manier besmet waren.

De EPA benadrukt dat de conclusies specifiek voor Wyoming zijn, en mogelijk niet van toepassing zijn op andere locaties. Wel is de organisatie bezig met een landelijk onderzoek.

Bron: MSNBC, AP, NPR

Lees ook

Aardbevingen gevolg van schalieboringen

Boren naar schaliegas verboden door rechter in Nederland

Rabobank steunt protest tegen Brabants schaliegas

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020